Nieuws - Omkeerbare transacties op Ethereum?
Door
Onderzoekers van de Stanford University hebben een concept gepresenteerd voor omkeerbare transacties op de Ethereum blockchain. Is de finaliteit van de blockchain in gevaar?
Een van de sterkste punten van de blockchain is zijn onveranderlijke aard. Als de transacties eenmaal zijn verricht en gevalideerd, is er geen weg meer terug. Voor slachtoffers van hacks en dergelijke is dit echter vaak een vloek in plaats van een zegen geweest. Zodra privésleutels, wallets of slimme contracten gecompromitteerd waren, konden aanvallers vaak crypto's aftappen zonder gevolgen. Enig vooruitzicht op een goed verhaal? Geen kans.
Er is dit jaar alleen al twee miljard dollar gestolen via brughacks. Anders dan bij een bank kunnen de middelen in de blockchainwereld niet worden teruggevorderd. Dit risico van verlies was tot nu toe de prijs van onveranderlijkheid. Maar dat kan nu veranderen. Onderzoekers van de Stanford University hebben een paper gepubliceerd met de eerste concepten van omkeerbare transacties op Ethereum.
De nieuwe coinstandaarden ERC20-R en ERC 721-R zouden de oplossing zijn. Zij vormen een uitbreiding van de meest gebruikte standaarden op Ethereum (ERC20 en ERC 721). De coinstandaard voorziet in feite in een smart contract op Ethereum met de reeks regels voor de behandeling van de coin. Bijvoorbeeld voor de functies ervan in verband met een DeFi-toepassing
De nieuwe norm bevat dan in principe een functie voor het terugdraaien van een transactie. Volgens de onderzoekers zal een "gedecentraliseerd rechtssysteem" beslissen over de omkering. Als een gebruiker het slachtoffer is van een hack waarbij hij zijn coins verliest, kan hij een verzoek indienen om ze te bevriezen en terug te geven. De verzoeker moet dan de nodige bewijzen van de wandaad overleggen, waarbij de vermeende aanvaller ook van zijn kant bewijzen kan overleggen. Een gedecentraliseerde gerechtelijke procedure. Als de crypto-jury overtuigd is, gaan de coins terug naar hun rechtmatige eigenaar.
Het concept voorziet een toekomst waarin hacks ter waarde van miljoenen tot het verleden behoren. Want naast het gevaar om betrapt te worden, zouden hackers er voortaan rekening mee moeten houden dat zij het gestolen geld weer kwijtraken door een transactie terug te draaien.
Ondanks de herkenbare voordelen voor het beperken van schade door hacks en dergelijke, heeft het voorstel veel kritiek gekregen.
Omdat het concept nog veel vragen onbeantwoord laat. Geeft een van de onderzoekers in haar blog toe dat het niet duidelijk is wie de rechters zouden zijn in dit gedecentraliseerde rechtssysteem. Hun eigen stimulans en het eigenlijke verkiezingssysteem zijn verder ook nog onduidelijk. Dit biedt nieuwe aanvalsgebieden. Als de zogenaamd "gedecentraliseerde rechters" hun krachten zouden bundelen, zouden ze transacties willekeurig kunnen terugdraaien. Overheidsingrijpen is daarbij evenmin uitgesloten.
Met name de DeFi scène staat kritisch tegenover het voorstel voor omkeerbare transacties. De oprichter van de gesanctioneerde cryptomixer Tornado Cash, Roman Semenov, wijst op de grenzen van het idee. Het is ook de vraag of de talrijke DeFi-protocollen de nieuwe norm überhaupt zullen accepteren. In de wetenschap dat geen enkele transactie definitief is, zullen zowel gebruikers als de DeFi-platforms zelf waarschijnlijk terugschrikken voor omkeerbare transacties.
Het concept van omkeerbaarheid is misschien nobel. Maar de lacunes zijn in dit opzicht duidelijk. In hun paper zijn de onderzoekers het er echter over eens: "Omkeerbaarheid is viraal". Dit betekent dat zodra een of twee belangrijke spelers in de cryptoruimte de standaard aannemen, de anderen zullen volgen.
Tenslotte zijn er ideologische bezwaren. Ethereum-ontwikkelaar en DeFi-projectoprichter "Foobar" verdedigt in zijn blog de finaliteit van de blockchain. Hij ziet het als een bijna fysiek gegeven, met vaste regels en een consistente omgeving. DeFi en NFT's zouden volgens hem in feite nutteloos zijn met omkeerbare transacties.
Volgens de ontwikkelaar erodeert de veranderlijkheid van de blockchain het vertrouwen erin en vertraagt het de beweging erop. "Geld moet bewegen met de snelheid van het internet, niet met de snelheid van het postkantoor", legt hij uit.
De bedoeling van blockchain is altijd geweest om gebruikers weer verantwoordelijkheid te geven over hun digitale activa. En verantwoordelijkheid betekent ook risico. Het valt nog te bezien of de sector zich opnieuw enigszins tegen deze verantwoordelijkheid zal willen beschermen.