Nieuws - Noorwegen wil regelgeving voor cryptomining

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Noorwegen wil regelgeving voor cryptomining

Mining
Ontwikkelingen
Noorwegen wil regelgeving voor cryptomining

De Noorse ministers Tung en Aasland zeggen dat mining een last is voor de samenleving en het milieu. Ze roepen op tot strengere maatregelen.

De mining industrie in Noorwegen krijgt te maken met strengere regelgeving.

Karianne Tung, minister van Digitalisering en Administratie, en energieminister Terje Aasland kondigden in de Noorse krant Verdens Gang een "hardhandig optreden aan tegen cryptodatacentra" in het land.

Dienovereenkomstig plant de regering strengere rapportage-eisen voor exploitanten van datacentra. De achtergrond hiervan is om mining van crypto's minder aantrekkelijk te maken.

Concreet zou de overheid in de toekomst informatie kunnen eisen over wie datacenters exploiteert, wie verantwoordelijk is en welke diensten worden geleverd.

"We stellen daarom een wet voor die de datacenterindustrie voor het eerst zal reguleren," legt Karianne Tung uit. Noorwegen zal het eerste land in Europa zijn "dat dit soort regelgeving voor datacenters invoert".

Het doel is om de industrie te reguleren "zodat we de deur kunnen sluiten voor projecten die we niet willen". Lokale politici zouden een wet krijgen waarmee ze voor of tegen de vestiging van centra in de gemeenten kunnen beslissen.

Volgens minister van Energie Terje Aasland is deze stap "ongelooflijk belangrijk". Het is essentieel om "een goed overzicht te krijgen van de diensten die in deze datacenters worden aangeboden. Ze zijn belangrijk voor de infrastructuur".

Volgens Aasland is de mining industrie "een voorbeeld van een type bedrijf dat we niet willen in Noorwegen". De minister van energie noemt de hoge uitstoot van broeikasgassen door de industrie. Noorwegen is niet geïnteresseerd in dienstverleners die goedkope elektriciteit willen "kopen", aldus Aasland.

Volgens Karianne Tung is mining "een industrie die tot nu toe helemaal niet gereguleerd is. Maar het zal mogelijk zijn om de datacenters te monitoren en te controleren".

Noorwegen verzamelt nog geen gegevens over hoeveel datacenters er mining bedrijven in het land. "Maar we krijgen nu antwoord op deze vraag", zegt Tung.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven