Nieuws - Non-profitorganisaties moeten donaties van FTX teruggeven

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Non-profitorganisaties moeten donaties van FTX teruggeven

FTX
Non-profitorganisaties moeten donaties van FTX teruggeven

Veel van de organisaties die miljoenen aan donaties van FTX hebben ontvangen, hebben het geld al uitgegeven. Het kan nog steeds opeisbaar worden.

Naar verluidt heeft Sam Bankman-Fried via het liefdadigheidsfonds van FTX ongeveer 160 miljoen dollar geschonken aan 110 non-profits over de hele wereld. De Wall Street Journal meldde dat FTX nu de donaties terugvordert in de loop van de faillissementsprocedure.

Sommige organisaties zouden het bedrijf al vooraf hebben benaderd om de donaties terug te geven. Anderen overwegen momenteel hun juridische opties. Sommigen zouden het geld al hebben uitgegeven voor mogelijke doeleinden. Dit zijn bijvoorbeeld onderzoeksfondsen voor universiteiten, studiebeurzen voor ontwikkelingslanden of fondsen voor de bestrijding van de coronapandemie.

Volgens de berichten is het nog in behandeling bij de rechtbank of de organisaties zullen worden gedwongen het geld terug te betalen. Als FTX officieel als fraude wordt aangemerkt, zou dit het geval zijn.

Ondertussen proberen de curatoren ook de politieke donaties van Bankman-Fried van ongeveer 80 miljoen dollar terug te krijgen. De officier van justitie in New York beweert dat fondsen van cliënten ook werden misbruikt voor politieke donaties. Deze zouden dus niet rechtmatig zijn en moeten worden terugbetaald.

Vorige week legde het Amerikaanse ministerie van Justitie beslag op Robinhood aandelen die in het bezit waren van FTX en SBF.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven