Nieuws - Ethereum: Nieuwe tokenstandaard moet fraude voorkomen

Door Luc Vesters

Ethereum: Nieuwe tokenstandaard moet fraude voorkomen

Ethereum (ETH)
DeFi
Nieuwe tokenstandaard wil fraude voorkomen

Er is dit jaar alleen al meer dan 600 miljoen dollar aan tokens gestolen uit de DeFi-sector. Of het nu gaat om foutieve programmering of opzettelijke manipulatie, gaten in de beveiliging van " smart contracts" kunnen in het ergste geval leiden tot een verlies voor investeerders. Ethereum ontwikkelaars willen dit tegengaan met een nieuwe tokenstandaard - smart contracts zouden in de toekomst een controlestempel kunnen krijgen.

Vertrouwen is goed...

Er is een gezegde in de cryptoruimte: "Vertrouw niet, maar verifieer". Het werkt echter niet helemaal zonder vertrouwen. In het beste geval worden smart contracts, vooral die waarmee grote bedragen worden beveiligd, gecontroleerd door onafhankelijke experts. Tot nu toe kunnen deze audits echter alleen handmatig worden gecontroleerd en niet direct op de blockchain.

In de toekomst zal de ERC-7512 token standaard het mogelijk maken om deze tests direct on-chain te volgen. Smart contracts krijgen een soort zegel en de tokens bevatten dan informatie over wie de audits heeft uitgevoerd, welke criteria zijn gecontroleerd en wat de resultaten waren. Audits zouden dus direct op de blockchain geverifieerd kunnen worden, waardoor veel risico's die samenhangen met foute slimme contracten mogelijk worden beperkt.

...Controle is beter

"Om sterke veiligheidsgaranties te bieden en betere samenstelbaarheid mogelijk te maken, is de mogelijkheid om on-chain te verifiëren dat een contract is gecontroleerd belangrijk," zeggen de ontwikkelaars van de tokenstandaard. Een systeem "dat kan verifiëren dat er een audit is uitgevoerd op een specifiek adres, zal de veiligheidsgaranties van het hele ecosysteem van smart contracts versterken."

In het licht van het feit dat steeds meer toepassingen worden overgeheveld naar smart contracts, en gedecentraliseerde financiële toepassingen steeds hogere bedragen beveiligen, zou de tokenstandaard "een belangrijke bouwsteen kunnen zijn voor het creëren van beveiligingssystemen voor smart contracts." Vooral voor bruggen die tokens overdragen tussen blockchain toepassingen, en die vaak kwetsbaar zijn voor fouten. De tokenstandaard is echter geen garantie dat een smart contract geen fouten zal bevatten, aldus de ontwikkelaars.

Het voorstel is ingediend door een groep Ethereum ontwikkelaars. De betrokkenen zijn Safe, Ackee Blockchain, OtterSec, ChainSecurity, OpenZeppelin en Hats Finance. Of ERC-7512 zal worden aangenomen en geïmplementeerd als standaard is nog niet bekend.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven