Nieuws - Nieuwe staatsfonds: Kan Trump nu in Bitcoin investeren?
Door
De pro-Bitcoin senator Cynthia Lummis wakkerde met een retweet van de bekendmaking van het decreet de speculatie aan over een mogelijke Bitcoin-reserve van de Amerikaanse regering. Ze schreef: “This is a ₿ig deal.” Bovendien staan de betrokken minister van Financiën, Scott Bessent, en minister van Handel, Howard Lutnick, bekend als sterke voorstanders van Bitcoin.
Toch bevatte het uitvoeringsbesluit weinig details en geen enkele verwijzing naar cryptocurrencies. Het droeg het ministerie van Financiën en het ministerie van Handel slechts op om binnen 90 dagen een plan voor het staatsfonds te presenteren, inclusief aanbevelingen over “financieringsmechanismen, investeringsstrategieën, de fondsstructuur en een beheermodel.” Trump verklaarde: “We zullen enorm veel welvaart voor het fonds creëren. En ik denk dat het tijd is dat dit land een staatsfonds heeft.”
Trump suggereert dat het fonds TikTok zou kunnen kopen
Trump gaf verder aan dat het staatsfonds TikTok zou kunnen overnemen. Het lot van de socialmedia-app in de VS hangt aan een zijden draadje vanwege zorgen over nationale veiligheid. Sinds de invoering van een wet die ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, dwingt om de app te verkopen of anders een verbod riskeert, blijft de toekomst van het platform onzeker.
Onzekerheid over de financiering van Trumps staatsfonds
Trump had tijdens zijn presidentiële campagne al gesuggereerd een dergelijk staatsinvesteringsfonds op te richten. Dit zou gebruikt kunnen worden om “grote nationale projecten” zoals infrastructuur (snelwegen en luchthavens), productie en medisch onderzoek te financieren. Minister van Financiën Bessent verklaarde dat de VS “de activa op de Amerikaanse balans zullen gelde maken ten behoeve van het Amerikaanse volk.” Dit zou een combinatie zijn van liquide middelen en nationale bezittingen.
De 78-jarige president stelde dat het fonds gefinancierd zou kunnen worden door “invoerheffingen en andere slimme methoden.” In andere landen worden staatsfondsen doorgaans gefinancierd door begrotingsoverschotten. Maar aangezien de VS constant met begrotingstekorten kampt, twijfelen veel marktexperts aan de haalbaarheid van het plan. “De oprichting van een staatsfonds impliceert dat een land over spaargelden beschikt die zullen groeien en ingezet kunnen worden,” aldus Colin Graham, hoofd Multi-Asset Strategies bij Robeco. “Maar de economische basisregels lijken hier niet te kloppen.”
Hoe het fonds precies gestructureerd en gefinancierd zal worden, blijft dus onduidelijk. Verschillende experts geven aan dat het Congres extra financiering zou moeten goedkeuren, aangezien er geen overschot is. Dit zou echter de macht van het Congres inperken, omdat Trump zo bepaalde federale uitgaven zou kunnen omzeilen. Clemence Landers, een voormalige functionaris van het ministerie van Financiën, benadrukt: “Een instelling kan natuurlijk niet zomaar per Executive Order worden opgericht en, nog belangrijker, niet door een presidentieel decreet worden gefinancierd.”