Nieuws - Nieuwe hoop voor crypto-interoperabiliteit

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Nieuwe hoop voor crypto-interoperabiliteit

Ontwikkelingen
Blockchain/Technologie
Nieuwe hoop voor crypto-interoperabiliteit

Met duizenden blockchains en duizenden dApps lijdt de cryptosector steeds meer onder fragmentatie. Chain Abstraction biedt echter een oplossing voor de bruikbaarheid die hierdoor leidt.

Met duizenden blockchains en duizenden dApps heeft de cryptosector steeds meer last van fragmentatie. Chain Abstraction biedt echter een oplossing voor de daaruit voortvloeiende beperkte bruikbaarheid.

Voor gebruikers blijkt interactie daarom bijzonder omslachtig. Ze willen toegang tot verschillende applicaties die zich op verschillende blockchains bevinden. Maar ze hebben meestal maar coins en tokens op één netwerk. Om op de gewenste keten te komen, moeten ze risicovolle en kostbare bruggen betreden en het respectieve gastoken verwerven om transactiekosten te betalen. De nieuwe technologische benadering van "Chain Abstraction" zou hier een oplossing kunnen bieden.

Het bruikbaarheidsprobleem van crypto

Een van de eerste concepten voor Chain Abstraction komt van Connext, een interoperabiliteitsprotocol. Het idee achter de technologie is eenvoudig: de front-end applicatie moet naar de voorgrond verhuizen, de blockchain-technische processen naar de achtergrond. Ze worden als het ware "geabstraheerd". In plaats daarvan nemen speciale smart contract modules in de back-end het overbruggen en uitwisselen van tokens tussen netwerken, het betalen van gasfee’s en het ondertekenen van transacties over. Gebruikers hoeven deze processen niet langer handmatig uit te voeren.

Voor gebruikers wordt het irrelevant op welke blockchain de gewenste liquiditeitspool of handelspaar zich bevindt. Het hele proces vindt plaats op een front-end platform, waardoor een van de grootste obstakels (User Experience) voor crypto-adoptie wordt weggenomen. Voor ontwikkelaars van crypto-dApps wordt de integratie van smart contract modules vereenvoudigd door middel van speciale toolkits. Hiermee kunnen ze snel cross-chain apps, ook wel xApps genoemd, ontwikkelen.

Elk bedrijfsmiddel, elke keten, op één plek

Iedereen die wil surfen op het internet hoeft geen expert te zijn in back-end software. Van website naar website springen is meestal maar een klik verwijderd. Deze eenvoud ontbrak tot nu toe in de blockchainsector. Het abstraheren van de technische processen moet nu nieuwe projecten mogelijk maken om de cryptosector te verenigen. Eén daarvan is Catalyst.

Catalyst is een van de eerste omni-chain DEXes, die ontworpen is om tokens blockchain onafhankelijk te kunnen uitwisselen. Het volgt daarmee het idee van Thorchain, maar bouwt voort op de toenemende trend van modulariteit in de blockchainsector. Modulaire blockchains zijn gemakkelijker aan te passen en te lanceren. Ook integreren ze makkelijker in bestaande netwerken. Dit doorbreekt bestaande barrières tussen de ketens. Als het project succesvol is, zou het een universele "liquiditeitslaag" van de cryptosector kunnen vormen.

Terwijl crypto-gebruikers misschien de voorkeur geven aan bepaalde blockchains vanwege hun huidige schaalbaarheid, kunnen hun toekomstige compatibiliteit en modulariteit nog belangrijker zijn. Chain Abstraction, in combinatie met cross-chain messaging-protocollen zoals LayerZero, wordt gezien als een lichtpuntje voor de vooruitgang van de industrie op dit gebied.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven