Nieuws - Nieuwe beschuldigingen tegen Sam Bankman-Fried.

Door Sam Fröling

Nieuwe beschuldigingen tegen Sam Bankman-Fried.

FTX Token (FTT)
FTX
VS
Scams, criminaliteit en fraude

Nu zijn FTX-getuigenis voor de Commissie Financiën nadert, zijn er nieuwe vragen over de rol van Sam Bankman-Fried in de cryptocrash van dit jaar.

Vandaag, begint de getuigenis van Sam Bankman-Fried (SBF) over de FTX-zaak in het Amerikaanse House Committee on Financial Services. Naast de oprichter van de beurs is ook de huidige CEO van het bedrijf, John Ray, uitgenodigd. Net als in zijn rol in het Enron-boekhoudschandaal moet de 63-jarige duidelijkheid geven. Dit is nog steeds hard nodig na diverse geruchten en onthullingen over het FTX-schandaal.

En dit ondanks het feit dat Bankman-Fried, die verantwoordelijk was voor de ineenstorting van de aandelen en cryptomarkt, sindsdien allesbehalve stil is geweest. Hij verscheen onlangs op de DealBook-top van de New York Times om vragen over de achtergrond van het schandaal te beantwoorden en zijn excuses aan te bieden.

Hoewel hij met zoveel woorden weinig heeft gezegd, gelooft Bankman-Fried dat hij de cryptogemeenschap en het bredere publiek kan overtuigen van zijn onschuld. Hij beweert slechts nalatig, maar niet crimineel te hebben gehandeld bij de ondergang van zijn beurs. Maar hij blijft de belangrijke vragen ontwijken. En er lijken elke dag steeds maar nieuwe bij te komen.

Bedreigingen en Tether aanval

SBF’s ruzie met Binance-chef Changpeng Zhao (CZ) liet de ineenstorting beginnen. Dit zette zich vorige week voort in een woordenwisseling op Twitter. Zhao had al lang voor de ineenstorting twijfels over FTX en noemde SBF "een fraudeur". Toen Binance in november uiteindelijk afzag van de redding van de cryptobeurs, zou Bankman-Fried medewerkers van de rivaliserende beurs hebben bedreigd.

Volgens berichten in de Wall Street Journal probeerde Sam Bankman-Fried vervolgens de stablecoin USD-Tether (USDT) te destabiliseren door het evenwicht ervan aan te vallen, mogelijk om te profiteren van prijsschommelingen. In een signaalgroep van top exchange chiefs, waaronder naar verluidt ook ex-Kraken chief Jesse Powell en Tether CTO Paolo Ardoino, zou CZ vervolgens de ontketende FTX-oprichter hebben geconfronteerd en hem hebben opgeroepen de aanval te staken. Bankman-Fried ontkende het incident echter tegenover WSJ.

SBF ziet daarentegen de beweringen van zijn tegenpartij als niets anders dan leugens. Volgens Bankman-Fried had Zhao zich tijdens de onderhandelingen over de overname afpersend en compromisloos opgesteld. Dit is ook de reden waarom FTX beweert besloten te hebben om zonder Binance verder te gaan.

Terra Luna en 3AC storten in

Ondertussen sprak Zhu Su, medeoprichter van het mislukte crypto hedgefonds Three Arrows Capital (3AC), zich uit. Onlangs raakte hij ervan overtuigd dat zijn bedrijf niet het slachtoffer was van eigen wanbeleid, maar van een "jacht" door een concurrent. En hij ziet verbanden met de activiteiten van Bankman-Fried ten tijde van de ondergang van 3AC.

De beweringen van Su volgden op eigen bevindingen van Terra-oprichter Do Kwon, die blijkbaar gelooft dat Bankman-Fried ook een rol kan hebben gespeeld in de ineenstorting van de UST- en LUNA-tokens. De New York Times meldde onlangs dat sommige Amerikaanse autoriteiten momenteel een onderzoek instellen naar mogelijke marktmanipulatie door SBF.

Volgens een in opdracht van de Luna Foundation Guard opgesteld rapport was er inderdaad sprake van een golf van verkopen van Terra's UST stablecoin van FTX. Naar verluidt heeft FTX toen gewed op een prijsdaling als gevolg van de destabilisatie en grote winsten gemaakt.

Hoewel mogelijk, vraagt men zich af hoe aannemelijk zo'n aanval was. Het handelshuis Alameda Research, dat verbonden is met FTX, zou immers ook enorme verliezen hebben geleden in de daaropvolgende cryptocrash. Dit kan uiteindelijk hebben bijgedragen tot de ondergang van FTX.

Het is mogelijk dat dit slechts een beschermende claim is van de kant van Su en Kwon om de aandacht af te leiden van hun eigen machinaties. Dat is althans de mening van Sam Bankman-Fried, die de oprichter van 3AC vertelde zich bij zijn bedrijf te houden.

Nieuw bedrijf, nieuw geluk?

Ondertussen is de mislukte FTX-oprichter mogelijk geïnteresseerd in het oprichten van een nieuw bedrijf, zoals hij in een interview aan de BBC vertelde. Met nieuwe inkomsten zou hij zich kunnen voorstellen dat hij benadeelde FTX-klanten compenseert. Dus hij wil "alles proberen om dat te doen". Hij heeft een "verplichting tegenover FTX-klanten" om hen te helpen met herstellen, aldus SBF.

Of de benadeelde partijen nog een greintje vertrouwen hebben in Bankman-Fried valt nog te bezien. Volgens schattingen kunnen zij tussen de tien en 50 miljard dollar claimen tegen FTX. "Schattingen" is hier het sleutelwoord, want de ware omvang van het schandaal moet nog worden vastgesteld.

Tussen de interviews en zijn publieke optredens door vindt Sam Bankman-Fried nu tenminste tijd voor zijn dagvaarding als getuige bij de hoorzitting van de Commissie Financiën - als dat al "nut" heeft, zoals hij zich op Twitter afvraagt.

Omdat ook hij geen "toegang had tot delen van [zijn] informatie". Er is dus een "grens aan wat [hij] kan zeggen", zoals Bankman-Fried schreef aan de voorzitter van de commissie, Maxine Waters. Of hij de (mogelijke) beschuldigingen daar kan blijven ontkennen valt nog te bezien.

Ondertussen overweegt de FTX-oprichter een gevangenisstraf "slechts af en toe 's nachts", zoals hij aan de BBC vertelt. Meestal richt hij zich in plaats daarvan op dingen die hij niet in de hand heeft, zegt SBF. Maar waar hij überhaupt controle over had, zal snel duidelijk worden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven