Nieuws - Nasleep faillissement: zijn de 3AC bazen op de vlucht?

Door Ted Maas

Nasleep faillissement: zijn de 3AC bazen op de vlucht?

Terra Luna (LUNA)
Terra Luna Classic (LUNC)
Wet en regelgeving
Wereldeconomie
3ac op de vlucht

De oprichters van 3AC zijn nergens meer te vinden nadat hun bedrijf failliet is gegaan. Er lopen momenteel twee rechtszaken tegen het hedgefonds bedrijf.  

Het drama rond Three Arrow Capital (kortweg 3AC) neemt een nieuwe wending. De twee oprichters van een van de grootste hedgefondsen in de crypto-industrie zijn niet meer te vinden nadat het bedrijf failliet ging, aldus Bloomberg.

Een week geleden heeft 3AC officieel faillissement aangevraagd. Volgens gerechtelijke documenten beheerde 3AC begin dit jaar nog cryptocurrencies ter waarde van tien miljard US dollar. Intussen kan het bedrijf zijn schulden niet betalen en heeft het het faillissement aangevraagd. Autoriteiten in Singapore en de VS doen onderzoek naar de twee oprichters, Kyle Davies en Zhu Su.

Kantoren zijn verlaten sinds mei 2022

Het is twijfelachtig of de twee oprichters aanwezig waren op de eerste hoorzitting in Singapore. Ze woonden het bij via zoom, met audio en video uitgeschakeld, aldus de mediaverslagen. Alleen hun advocaten reageerden op vragen van het hof. De gerechtelijke liquidateurs konden de gesloten kantoren van de onderneming in Singapore niet betreden. Buren wisten te melden dat de kantoren sinds eind mei verlaten waren. Reuters vond een stapel oude en ongeopende post buiten.

De vereffenaars vrezen dat de oprichters hun overgebleven bezittingen willen verplaatsen, lees crypto en cash. Volgens de media zijn daar al de eerste tekenen van: een van de oprichters zou vastgoed aan het verkopen zijn. En de eens 100 miljoen US dollar collectie van Starry Nights NFT's is om onbekende redenen overgebracht naar een nieuwe wallet (huidige waarde: vijf miljoen US dollar).

3AC bloedde na de Terra-crash

De beschuldigingen tegen 3AC worden versterkt door het ondoorzichtige web van dochterondernemingen. Deze ondernemingen zijn geregistreerd in belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden. Uit onderzoek van Coindesk blijkt dat 3AC naar verluidt zijn eigen handelsdesk op de Maagdeneilanden beheerde met Tai Ping Shan Capital (TPS). Het pikante is dat TPS Capital ondanks de insolventieprocedure blijkbaar nog steeds actief is.

3AC is een van de vele grote cryptobedrijven die failliet zijn gegaan in de nasleep van de marktcrash. Sommige cryptobeurzen zoals Celsius kampen nog steeds met de nasleep. In sommige gevallen hebben zij de uitbetaling aan klanten stopgezet.

Volgens onbevestigde berichten speculeerde 3AC met enorme hefboomeffecten. Zo zou het bedrijf miljarden hebben geïnvesteerd in Terra. Binnen een week is het Terra-ecosysteem met 99 procent gecrasht. De oprichter, Do Kwon, staat in Zuid-Korea terecht voor onder andere fraude.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven