Nieuws - Na Verge en Bitcoin Gold: 51% aanval op investeringszaak

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Na Verge en Bitcoin Gold: 51% aanval op investeringszaak

Verge (XVG)
Scams, criminaliteit en fraude

In mei 2018 werden zowel Verge als Bitcoin Gold het slachtoffer van een 51 procent-aanval. Hierna steeg de vraag over de veiligheid van andere cryptocurrencies. 51crypto belooft de kosten van zo’n degelijke aanval in te schatten.

51 procent aanvallen zijn de laatste weken weer een veelvoorkomend onderwerp geworden. Niet alleen Verge, maar ook Bitcoin Gold was onlangs het slachtoffer van een dergelijke aanval. Kortom, miners met een aanzienlijk deel van de hashrate van een cryptocurrency kunnen veel schade aanrichten.

Wat kan een aanval van 51 procent opleveren?

Op verschillende plaatsen worden twee misvattingen doorgegeven. Ten eerste hoeft een aanvaller geen 51 procent van de hashrate te hebben om het netwerk schade aan te brengen. Bitcoin Core-ontwikkelaar Luke Dashjr heeft onlangs een paar tweets over dit onderwerp gepost. Een aanvaller met slechts 30 procent van de hashrate kan zelfs met zes bevestigingen transacties met meer dan 10 procent waarschijnlijkheid ongedaan maken. Momenteel heeft de miningpool BTC.com 24,4 procent. Transacties met zes bevestigingen zijn voor BTC.com dus in principe in vier procent van de gevallen mogelijk.

Ten tweede wordt de schade van een aanval van 51 procent soms wat overdreven. Sommigen hebben de indruk dat miners met een hoge hashrate het hele netwerk zouden controleren. Dit is niet waar.

Een entiteit die een aanzienlijk deel van de totale hashrate heeft, kan niet alleen alle miningrewards voor zichzelf opeisen, maar ook alles uit hun wallet dubbel besteden. Ten slotte is het ook mogelijk dat deze entiteit transacties controleert en dus bepaalde transacties de toegang tot de blockchain ontzegt. Hoewel dit zorgwekkend is, is het niet zo verwoestend als sommigen laten lijken.

Bovendien mag niet worden vergeten dat niet alleen de miners betrokken zijn bij de consensus: In een proof-of-work systeem beheren nodes de blockchain en kunnen zij dus de handhaving van de consensus waarnemen. Als er een aanval van 51 procent zou plaatsvinden, zouden de nodes dit detecteren via een reorganisatie van de blockchain.

51 procent valt aan - een nieuwe vorm van investeren?

Lange tijd kwamen 51 procent-aanvallen zelden voor. De afgelopen aanvallen hebben het onderwerp weer onder de aandacht gebracht. Via 51crypto zouden de kosten voor aanvallen op verschillende cryptocurrencies zijn uitgesplitst.

Volgens deze site is de beschreven aanval voor sommige cryptocurrencies extreem goedkoop: een uur lang Einsteinium aanvallen kost slechts 56 US dollar - en dat is niet eens de goedkoopste optie! Maar zelfs Bitcoin zou slechts 665.000 US dollar kosten. Dat zou voor menig Hodler haalbaar zijn!

Maar hier zie je ook de grenzen van deze berekening: 51crypto heeft toegang tot gegevens van Nicehash. Nicehash is een marktplaats voor hashing power. Je kunt hier hashing power kopen voor verschillende mining algoritmes. Het aanbod is natuurlijk beperkt. Voor Bitcoin betekent dit dat via Nicehash slechts 527 PH/s kan worden gekocht. Met een wereldwijde hashrate van bijna 37.000 PH/s kan men dus slechts 1 procent van de totale Bitcoin hashrate kopen.

Dit beperkte aanbod leidt tot een andere vraag: zullen deze prijzen blijven? De vraag rijst of bijvoorbeeld de hashrate van Bytecoin eigenlijk wel gekocht kan worden zonder de prijzen te beïnvloeden.

Het overzicht van 51crypto is interessant. Ook al is dit zeker niet de bedoeling van de pagina, de vraag rijst of dit niet aanzet tot een "investment case network attack".

Deze vraag kan worden veralgemeend: Husam Abboud presenteert een waarderingsconcept voor cryptocurrencies waarin de intrinsieke waarde ervan sterk gekoppeld is aan de veiligheid. Zijn waarderingsmodel zal in een ander artikel worden gepresenteerd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven