Nieuws - Na de Halving: hoe gaat de Bitcoin-koers zich in de toekomst ontwikkelen?

Door Ted Maas

Na de Halving: hoe gaat de Bitcoin-koers zich in de toekomst ontwikkelen?

Wanneer treedt het Halvingseffect op?

De Bitcoinkoers stagneert zelfs na de Halving. Wanneer zal er daadwerkelijk een economisch effect ontstaan in het netwerk?

Afgelopen zaterdagnacht werd de Bitcoin block reward voor de vierde keer gehalveerd. Sindsdien heeft het BTC-netwerk slechts 3,125 BTC uitgegeven in plaats van de vorige 6,25 BTC per blok (ongeveer elke tien minuten). Op korte termijn is er niets gebeurd. Geen wonder: de verwachtingen van de prijsstijging die gepaard gaat met het aanbodtekort zijn immers regelmatig ingeprijsd. De Halving is een gebeurtenis die niemand meer verbaast. Toch zijn er op de middellange termijn prijsbewegingen te verwachten, zoals je kunt lezen in meerdere rapporten.

Wanneer treedt het Halvingseffect op?

Het echte economische effect van de Halving bereikt de markt niet onmiddellijk na de gebeurtenis. Het duurt even voordat de lagere inflatie echt merkbaar is. Bovendien neemt het daadwerkelijk meetbare effect op de economische realiteit van het netwerk af met elke Halving. De stap van 25 BTC per blok naar 12,5 BTC per blok (Halving twee) is immers groter dan de huidige stap van 6,25 naar 3,125 BTC. Bovendien zijn meer dan 93 procent van alle bitcoins die ooit hebben bestaan, al gemined.

Btc halving effect

Desondanks is Bitcoin met een inflatie van 0,8 procent de hardste monetaire activa ter wereld sinds de Halving. Zelfs goud, met een jaarlijkse groei van ongeveer twee procent, heeft een inflatiepercentage dat meer dan twee keer zo hoog is. Dit geeft reden tot optimisme. Zeker als je bedenkt dat het in het verleden pas zes tot twaalf maanden na de Halving echt van de grond kwam. “De gemiddelde prestaties van Bitcoin zijn alleen versneld in de drie maanden na eerdere Halvingen,” schrijft cryptofonds Hashdex in een rapport.

Overigens: de schaarste van Bitcoin zal zich pas echt manifesteren op de middellange termijn. In 2032 zal 99 procent van alle BTC zijn gemined. Daarna zal er ongeveer 100 jaar lang nauwelijks extra aanbod zijn - er is nog nooit een harder, schaarser type geld geweest in de geschiedenis van de mensheid. Het is dus mogelijk dat BTC op middellange termijn in waarde stijgt. Voorlopig moeten we echter geduld hebben.

effect halving hash rate

Naast de koers heeft de Halving ook een grote impact op veel andere gebieden van het BTC-ecosysteem. Deze omvatten mining, transactiekosten en het Runes protocol.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven