Nieuws - Na Bitzlato spot iedereen met het Amerikaanse ministerie van Justitie, terecht?

Door Luc Vesters

Na Bitzlato spot iedereen met het Amerikaanse ministerie van Justitie, terecht?

Bitcoin (BTC)
FTX
Wet en regelgeving
Crypto laundry

De Amerikaanse justitie vernietigt een Russische beurs die niemand kent: Bitzlato. De cryptogemeenschap op Twitter bespot de situatie. Maar de actie zou slechts het begin kunnen zijn.

Lisa Monaco, US Deputy Attorney General, kondigt de staking tegen Bitzlato aan. Het Amerikaanse ministerie van Justitie kondigde op woensdag 18 januari 2023 een "grote internationale actie aan om cryptocurrencies te vervolgen". En het veroorzaakte een golf van speculatie op crypto-Twitter: Worden stablecoins nu verboden? Strengere regelgeving? Zou het om Binance kunnen gaan? Volgens Reuters onderzoekt de SEC al maanden het witwassen van geld. Een aardbeving in de cryptomarkt wordt verwacht. Bitcoinprijs daalt voor het eerst na de eerste positieve wekelijkse rally in maanden.

De aankondiging komt om 18.00 uur Nederlandse tijd - en oogst: bespotting en memes. Anatoly Legkodymov, de oprichter van de in China gevestigde Russische crypto-uitwisseling Bitzlato, is in Miami gearresteerd. Ze zou meer dan 700 miljoen dollar hebben witgewassen, het merendeel op het Russische dark web, op het handelsplatform Hydra. De activa worden in beslag genomen en de website gaat offline. Vice-procureur-generaal Lisa Monaco van het Amerikaanse ministerie van Justitie verklaart: "Vandaag heeft het Department of Justice een grote klap uitgedeeld aan het cryptocrime ecosysteem." Crypto Twitter ziet het anders.

Bespotting en memes voor Bitzlato

Crypto consultant Hailey Lennon tweette: "Ik zit sinds 2013 in deze industrie en ik heb er nog nooit van gehoord." De bekende Web3-scepticus Molly White maakte ook een statement en postte onder meer een meme om haar blijdschap aan te kondigen. Ryan Selkis, de oprichter van Messari, een van de grootste cryptodataplatforms, voegt toe: "Bitzlato lol. Onze belastingcenten worden verspild." Een populaire meme die op sociale media circuleert over de zaak laat ook zien hoe weinig onder de indruk de cryptoscene is van deze strafactie. Het toont Bitzlato als een veer gericht op een soldaat terwijl messen en raketten met het label BlockFi, Voyager, Celsius en FTX neerregenen op een slapende burger:

"Een laaghangend stuk fruit dat wordt verkocht als een grote vangst. Dat is het niet," vertelde Joseph Collement, general counsel bij Bitcoin.com, aan The Block. "De echte misdaad is dat de DOJ de Amerikanen niet beschermt tegen FTX, Voyager, 3AC, Genesis en de vele andere failliete gecentraliseerde beurzen."

Bitzlato is waarschijnlijk slechts het begin

Maar bij nadere beschouwing blijkt dat deze campagne niet zo klein is. Via het platform werd immers 700 miljoen US dollar witgewassen, waarvan een groot deel verband hield met gesanctioneerde Russische entiteiten en "bekende oplichters", aldus de Amerikaanse justitie. "Ongeveer twee derde van Bitzlato's belangrijkste ontvangende en versturende tegenpartijen zijn geassocieerd met dark web markten of oplichting", aldus de rechter. Bijzonder schokkend: Een van de grootste ontvangers van Bitcoin via Bitzlato was Binance. De klap op de beurs zal waarschijnlijk ook andere gevolgen aan het licht brengen.

En het zou slechts het begin kunnen zijn van veel grotere vorderingen. Dat is althans hoe Van Cleef, hoofdadviseur van Luminous Group, het ziet. "Teleurgesteld in Bi...zlato? Dat hoeft niet. Er werd een veel grotere boodschap overgebracht - een blauwdruk voor toekomstige acties, misschien zelfs de acties die iedereen vandaag verwachtte."

Het Amerikaanse ministerie van Justitie verklaarde ook dat dit "slechts het begin" is bij het hard aanpakken van cryptobedrijven die betrokken zijn bij het witwassen van geld en andere criminele activiteiten.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven