Nieuws - Musk bouwt Twitter opnieuw op: Kansen voor crypto?

Door Ted Maas

Musk bouwt Twitter opnieuw op: Kansen voor crypto?

Dogecoin (DOGE)
Elon Musk
Crypto-acceptatie
Musk bouwt Twitter opnieuw op: Kansen voor crypto?

Met X-App wil Elon Musk een "app voor alles" maken. Met ‘alles’ heeft Musk ook een betalingssysteem gepland. Gaan we dan eindelijk crypto-integratie op Twitter, uh X, zien.

Elon Musk voegt de daad bij het woord: Twitter wordt X. De korte berichtendienst zoals die nu bekend staat kan binnenkort tot het verleden behoren. De nieuwe visie: een app voor alles, de Everything app. Maken cryptocurrencies deel uit van het plan? Musks favoriete coin, Doge, is aanzienlijk in waarde gestegen sinds de eerste veranderingen op Twitter. Een aanpassing in Musk zijn profiel deed de cryptosector opveren

Twitter in een nieuw jasje

Gisteren, 24 juli, werd het Twitter-gebruikers duidelijk dat Musk het serieus bedoelde. Een nieuwe naam en een nieuw logo. Aanpassingen op het gebied van gebruikersinterface of qua functionaliteit laat nog op zich wachten. Maar de blauwe vogel, de beroemde mascotte van Twitter, heeft al plaatsgemaakt voor een grote X. Dat is ook te zien op de profielfoto van Musk. In de nacht van 25 juli wordt een X geprojecteerd op het hoofdkantoor in San Francisco, Californië. "Veranderingen waren onvermijdelijk," legt Musk uit. Hij heeft ook het webadres X.com beveiligd. Het leidt bezoekers door naar de site van Twitter. Op juridisch niveau is Twitter Inc. overgegaan in X-corp.

Wordt Doge de nieuwe Twitter-valuta?

Dogecoin is gestegen sinds de rebranding. Een kleine verandering in de profielbeschrijving van Musk kan deze ontwikkeling hebben aangewakkerd. Waar eigenlijk een locatiebeschrijving zou moeten staan, staat een "XD". Terwijl de X zelfverklarend staat voor de nieuwe omgeving, wordt voor de D het logo van Dogecoin gebruikt. Musk kennende, kan het hem ook gaan om het gebruik van de ‘xD-meme’. Van Musk is bekend dat hij fan is van de memecoin met de bekende Shiba Inu. In maart verving hij kortstondig het Twitter-symbool door de Doge-hond. Dit werd ook gevolgd door een sprong in de Doge-koers.

Met de heroriëntatie van Twitter en het perspectief om er een alles-app van te maken, laait de hoop op crypto-integratie weer op. Dit zou de naar schatting 240 miljoen dagelijkse Twitter-gebruikers immers toegang geven tot cryptocurrencies. Het feit dat hij de prijs van cryptocurrency kan beïnvloeden met zijn media-impact leverde hem eerder een rechtszaak op wegens marktmanipulatie.

X-App, een nieuw betalingsnetwerk?

Een integratie van een betalingssysteem in de X-App is niet onwaarschijnlijk. Musk verklaarde immers om een veelheid aan online diensten samen te voegen. Sociale media, korte berichten, video's, foto's, betaaldiensten en meer. Dit alles zal worden verenigd op de gebruikersinterface van de X app. Twitter/X zal hier het middelpunt van blijven.

De WeChat app van de Chinese fabrikant Tencent staat model voor de visie van Musk. Gebruikers kunnen hun ID-kaart al koppelen aan de applicatie, toegang krijgen tot telefoon- en sociale mediadiensten, eten bestellen of een doktersafspraak boeken. En dat met slechts één account. Er is ook een betaalfunctie. Echter niet voor cryptocurrencies. WeChat wordt als controversieel beschouwd. Gegevensbeschermers luiden de noodklok en maken zich zorgen over de beveiliging van de Chinese app.

Mocht X-App een cryptobetalingsfunctie krijgen, dan zouden meer wijdverspreide cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ether ook in aanmerking kunnen komen. Het zou ook mogelijk zijn om meerdere coins of een eigen token (X-Coin?) aan te bieden.

Nog een aanwijzing: Twitter Payment LCC, een dochteronderneming van het bedrijf, heeft in drie Amerikaanse staten een geldtransmittervergunning aangevraagd. De staten Michigan, New Hampshire en Missouri hebben de aanvragen van het bedrijf goedgekeurd. Daarmee gaven ze toestemming om geldtransactiediensten en betaalinstrumenten aan te bieden.

Twitter moet op zijn hoede zijn

Het kan zomaar zo zijn dat de herstructurering niet helemaal soepel zal verlopen. Critici vrezen dat de naamsverandering grote schade zal toebrengen aan het imago en het merk van het bedrijf. Vandaag sprak Musk zich uit en legde uit waarom hij denkt dat de stap zinvol is. "De naam Twitter was logisch toen het alleen berichten van 140 karakters waren die heen en weer werden gestuurd - zoals vogels die tjilpen - maar nu kun je bijna alles posten, inclusief meerdere uren aan video." Hij vervolgde: "In de komende maanden zullen we uitgebreide communicatie en de mogelijkheid om je hele financiële wereld te beheren toevoegen. De naam Twitter slaat nergens op in deze context, dus we moeten afscheid nemen van die vogel." Voor de Twitter-gemeenschap betekent dit afscheid van de iconische blauwe vogel.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven