Nieuws - Monad: Hoe deze nieuwe blockchain Ethereum zou kunnen vervangen

Door Luc Vesters

Monad: Hoe deze nieuwe blockchain Ethereum zou kunnen vervangen

Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Monad: Hoe deze nieuwe blockchain Ethereum zou kunnen vervangen

Het schalen van blockchain technologie blijft een van de grootste obstakels in de cryptosector. In de loop der jaren zijn er verschillende benaderingen geweest. Ethereum, bijvoorbeeld, gebruikt nu een modulair ontwerp om transactieladingen te verplaatsen naar Layer 2-netwerken. Solana daarentegen vertrouwt op een enkele keten die transacties niet na elkaar (sequentieel) uitvoert, zoals op Ethereum, maar tegelijkertijd (parallel). Op het hoogtepunt bereikt het enkele duizenden transacties per seconde.

Monad, een nieuwe Layer 1 blockchain met smart contract mogelijkheden, streeft er nu naar om een Ethereum-compatibele keten met parallelle uitvoering te bouwen. Dit is nog niet gebeurd. Het doel is om een netwerk te creëren dat naadloos integreert met Ethereum toepassingen en ontwikkelaars en tegelijkertijd net zo snel is als Solana, Aptos en Co. Met slechts $19 miljoen aan startkapitaal is de blockchain van plan om begin volgend jaar te lanceren.

Pipelining en parallellisatie

De USP van Monad is duidelijk: een krachtige blockchain met compatibiliteit met Ethereum. Een belofte die Avalanche en Fantom al eerder hebben gedaan. Hun succes is betwistbaar. De technologie van Monad is echter veel complexer.

Het "besturingssysteem" van Ethereum, de Ethereum Virtual Machine (EVM), maakt parallelle uitvoering van transacties moeilijk, zo blijkt uit onderzoek uit het verleden. Maar gelijktijdige uitvoering van transacties zou voor blockchains kunnen betekenen wat multicore processors ooit waren voor computers. Netwerken van de volgende generatie, zoals Solana, Aptos en Sui, vertrouwen er nu op. Volgens ontwikkelaars is Monad er nu in geslaagd om EVM compatibiliteit te behouden - ondanks deze vorm van verwerking. Met doorslaggevende voordelen.

Voor ontwikkelaars betekent dit dat Ethereum-applicaties zoals Uniswap, Metamask en Etherscan eenvoudig kunnen worden overgezet naar de krachtige keten. Aan de oppervlakte verandert er bijna niets voor gebruikers vergeleken met Ethereum. Een enorm voordeel als je kijkt naar het bereik van het ecosysteem. Onder de motorkap biedt Monad een hogere snelheid en kortere block tijden. Dit wordt mogelijk gemaakt door zogenaamde "superscalar pipelining". Dit is een efficiëntere vorm van taakuitvoering, zoals te zien is in de afbeelding hieronder.

Het concept van pipelining | Bron: monad.xyz

Monad: Ethereums zegen - of vloek?

Tot zover de technologie. Maar waar moet de crypto-nieuwkomer worden ingedeeld? Het verhaal van "supersnelle Ethereum klonen" is achterhaald sinds het verschijnen van Layer 2 ketens. En de nieuwe golf van "next-generation blockchains", bekend als "Solana killers", zijn tot nu toe niet erg overtuigend geweest, zoals de prestaties van Aptos, Sui of Sei laten zien. In tegenstelling tot hen gebruikt Monad de netwerkeffecten van de EVM in zijn eigen voordeel. Dat betekent dat de potentiële gebruikers- en ontwikkelaarsbasis aanzienlijk groter is. De keten is in wezen een 1:1 kopie van het populairste smart contract platform, alleen sneller en efficiënter. Maar dat kan een probleem worden voor Ethereum.

Monad is onafhankelijk van Ethereum. Met andere woorden, het is geen schaalbare oplossing van Ethereum, maar een eigen blockchain, met eigen consensus en validators. Echter, door parallelle uitvoering en pipelining toe te passen op alle cruciale gebieden van blockchain prestaties, zou Monad in alle opzichten superieur zijn aan Ethereum. Voor Ethereum gebruikers zou het alles bieden waarop gehoopt was bij eerdere schaalvergrotingsinspanningen. Plus, alles wat je altijd al leuk vond aan Ethereum. Solana terzijde, wie zou Ethereum dan nog nodig hebben?

Oprichter Keon Hon heeft er in ieder geval vertrouwen in dat Monad een algemene bijdrage zal leveren aan het schalen van blockchain in plaats van te concurreren met andere netwerken. Meer schaalbaarheid is over het algemeen "beter voor het Ethereum ecosysteem," suggereerde hij in een Twitter thread.

De volgende "volgende generatie"

De implementatie van deze visie is echter nog steeds een droom. Het valt nog te bezien of Monad de veelgeprezen technologie daadwerkelijk op de markt zal brengen. Het project lanceert zijn testnetwerk in de komende weken. Een mainnet-lancering wordt begin 2024 verwacht. Dan wordt duidelijk hoeveel van het Ethereum ecosysteem de keten zich zal toe-eigenen. En of het Solana kan inhalen als de "snelste blockchain ter wereld". Grote beloften zonder inhoud, dat zijn we gewend in de Crypto-wereld.

Eerdere next-gen blockchains namen decentralisatie ook niet zo serieus. Hier zal Monad ook moeten bewijzen dat het zich kan houden aan het heilige geloof van de blockchain sector. Een kwestie waarmee Ethereum nog steeds punten scoort. Maar als je nu al nieuwsgierig bent naar wat de sector de komende maanden zal onthullen, dan voel je je helemaal thuis op de Discord server van Monad. Vanuit een prijsperspectief zijn het vaak jonge ketens zonder lange geschiedenis die in bullmarkten in de schijnwerpers staan, zoals onlangs Solana. Monad kan ook een van de winnaars van morgen zijn. Hoe duurzaam blockchain zich zal doen gelden in de sector is een andere vraag.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven