Nieuws - Miljonair worden met Solana: Hoe realistisch is dat?

Door Ted Maas

Miljonair worden met Solana: Hoe realistisch is dat?

Miljonair worden met Solana: Hoe realistisch is dat?

De toekomst van Solana lijkt veelbelovend. De huidige voorspellingen zijn optimistisch. Maar hoeveel coins zou je moeten bezitten om miljonair te worden? Drie scenario’s – van realistisch tot utopisch.

In dit artikel lees je: 

  • Welke koersvoorspellingen er voor Solana zijn 

  • Waar je rekening mee moet houden

  • Hoeveel SOL je nodig hebt om een miljoen dollar te verdienen 

  • Hoe realistisch de verschillende scenario’s zijn 

Er zijn veel Bitcoin-miljonairs. Volgens het Crypto Wealth Report zijn er wereldwijd ongeveer 85.000, en dat aantal neemt toe. Door zogenaamde altcoins – alle cryptovaluta behalve Bitcoin – zijn zelfs 87.000 investeerders in de categorie van de rijken beland. Van de nieuwe cryptovaluta wordt Solana geprezen als een aantrekkelijke investering. Geen verrassing: sinds de FTX-crash heeft dit project meer winst geboekt dan bijna alle andere grote cryptovaluta.

In 2023 steeg Solana met ongeveer 1.000 procent, van rond de 10 dollar naar meer dan 100 dollar. In 2024 was er een stijging van 100 procent. De huidige prijs ligt rond de 153 dollar. Sommige voorspellingen voor de cryptomunt zijn zelfs bijzonder optimistisch: de crypto-influencers van Coin Bureau verwachten in deze cyclus een koers van 650 dollar, terwijl de populaire crypto-investeerder Raoul Pal een koers van meer dan 1.000 dollar voorspelt. Vermogensbeheerder VanEck ziet Solana tegen 2030 zelfs stijgen tot 3.500 dollar. Als Solana erin slaagt om op lange termijn de leidende blockchain voor het dagelijks gebruik van Web3 te worden, zijn nog hogere koersen mogelijk. Gezien deze voorspellingen en het toekomstpotentieel: hoeveel Solana zou je nodig hebben om miljonair te worden met je investering?

Waar je rekening mee moet houden bij Solana

Om dit uit te zoeken, is het belangrijk om enkele basisprincipes te begrijpen over de evaluatie van cryptovaluta, en vooral de specifieke kenmerken van Solana. Nieuwe investeerders kijken vaak naar de prijs per coin, in dit geval 150 dollar. Maar dat is niet het belangrijkste voor de groei van het project; de marktkapitalisatie is veel belangrijker. Dit is de totale waarde van alle munten samen. Hoe groter de marktkapitalisatie, hoe meer kapitaal nodig is om de prijs te beïnvloeden. Solana heeft momenteel een marktkapitalisatie van bijna 72 miljard dollar. Ter vergelijking: Bitcoin heeft een marktkapitalisatie van 1,2 biljoen dollar, ongeveer 1.600 procent meer.

Bij Solana neemt de totale hoeveelheid munten die in omloop zijn elk jaar toe, wat betekent dat er sprake is van een ingebouwde inflatie. Dit wordt gerechtvaardigd doordat Solana de validators moet betalen die het netwerk draaiende houden, en aangezien de kosten op de blockchain zo laag zijn, wordt dit bereikt door inflatie. De inflatie begon bij 8 procent per jaar en wordt jaarlijks met 15 procent verminderd, totdat een standaardinflatie van 1,5 procent per jaar wordt bereikt. In 2024 bedraagt de inflatie 4 procent. Over de komende tien jaar zal Solana een totale inflatie van ongeveer 23 procent ervaren. Bij de huidige koers zou de marktkapitalisatie dan al 88 miljard dollar bedragen.

Hoeveel Solana heb je nodig om miljonair te worden?

Als we de verschillende voorspellingen nemen en de ingebouwde inflatie meerekenen, komen we tot de volgende scenario’s. Bij een koers van 350 dollar eind 2025 zou je ongeveer 2.857 Solana moeten bezitten, een investering van bijna 428.000 dollar. De marktkapitalisatie zou 180 miljard dollar bedragen, iets meer dan de helft van wat Ethereum momenteel is. Bij een koers van 650 dollar zou je 1.538 Solana nodig hebben, wat neerkomt op een investering van ongeveer 230.000 dollar. De marktkapitalisatie zou dan 335 miljard dollar bedragen, waarmee Solana Ethereum zou verdringen als het meest waardevolle smart contract-platform. Als de koers tegen 2030 echt 3.500 dollar zou bereiken, zou je al met 285 Solana miljonair zijn, wat een investering van 42.000 dollar zou betekenen. De marktkapitalisatie zou dan bijna 2 biljoen dollar bedragen, bijna het dubbele van de huidige marktkapitalisatie van Bitcoin. Solana zou daarmee het zevende waardevolste bezit ter wereld zijn, nog voor zilver en direct achter Amazon.

Hoe realistisch zijn deze scenario's?

350 dollar tegen 2025 lijkt bijna onvermijdelijk. Dit wordt bijvoorbeeld bevestigd door een directe vergelijking met Ethereum. RWA, gaming, NFT's, en gedecentraliseerde handel: waar je ook kijkt, Solana wint marktaandeel en overtreft Ethereum inmiddels in veel statistieken. Vermogensbeheerder VanEck voorspelt dat Solana op middellange termijn tot 50 procent van het marktaandeel van Ethereum zou kunnen veroveren, wat neerkomt op een koers van 330 dollar. Volgens een rapport van de vermogensbeheerder verwerkt Solana 3.000 procent meer transacties en heeft het 1.300 procent meer dagelijkse actieve gebruikers, terwijl de kosten aanzienlijk lager zijn. Toch bedraagt Solana's marktkapitalisatie slechts 23 procent van die van Ethereum.

Solana trekt al veel kleine investeerders aan. Institutionele investeerders zullen naar verwachting volgen. Het project heeft bijvoorbeeld partnerschappen met VISA en PayPal. Er bestaan echter zorgen over de duurzaamheid van de huidige groei. Een deel van de netwerkactiviteit, zoals de hoge transactievolumes, wordt naar verluidt door bots en memecoins kunstmatig opgeblazen, volgens een artikel van Flip Research zelfs tot wel 90 procent. Het netwerk kampte dit jaar ook meerdere keren met overbelastingen.

Veel hangt af van Firedancer

De stijging naar 650 dollar, die Coin Bureau voorspelt, is gebaseerd op technische analyse. Raoul Pal ziet Firedancer, een geplande update van het netwerk, als de sleutel. Een vroege versie van Firedancer werd op 21 september 2024 gelanceerd tijdens het Solana-evenement Breakpoint in Singapore. Deze update moet Solana veiliger maken en in staat stellen om tot wel een miljoen transacties per seconde te verwerken. Daarmee zou de blockchain sneller zijn dan traditionele netwerken zoals VISA.

Solana zegt dat dit snel genoeg is om de hele beveiligingsindustrie erop te laten draaien. VISA kan slechts 24.000 transacties per seconde aan. Je kunt er sociale media, high-frequency trading, eigenlijk alles op laten draaien,” aldus Raoul Pal in een interview. Hij geeft echter ook toe: “Natuurlijk kan ik ernaast zitten en een idioot zijn. Maar Solana zou wel eens het Ethereum van deze cyclus kunnen worden.

Dat Solana tegen 2030 een koers van 3.200 dollar bereikt, lijkt echter zeer onwaarschijnlijk. Daarvoor zou echt alles goed moeten gaan: niet alleen zou Firedancer de beloofde prestaties moeten leveren, maar Solana zou ook agressief marktaandeel moeten veroveren in sectoren zoals gaming, DeFi en sociale media. Niet alleen binnen crypto, maar wereldwijd. Het zou zo groot moeten worden als Amazon nu is.

Wat in ieder geval pleit voor een ontwikkeling in die richting, is de mogelijke komst van een spot-ETF. Er zijn al verschillende aanvragen ingediend, en hoewel er nog regelgevende obstakels zijn, zouden die de komende jaren kunnen verdwijnen. Marktanalisten denken dat zelfs een klein deel van institutioneel kapitaal dat in zo’n ETF vloeit, zou kunnen leiden tot een koersstijging van wel 900 procent, waarmee Solana de grens van 1.000 dollar zou doorbreken.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven