Nieuws - MiCA: Insiders beoordelen de impact op de Europese cryptomarkt

Door Ted Maas

MiCA: Insiders beoordelen de impact op de Europese cryptomarkt

Het Duitse BTC-ECHO heeft een Insider Report gepubliceerd. Experts uit de cryptosector werden gevraagd wat ze van de Markets in Crypto Asset Regulation (MiCA) denken. Dit zijn de resultaten.

De MiCA-verordening is bedoeld om een wettelijk kader te creëren voor cryptodiensten in de Europese Unie. De verordening gaat volledig van kracht op 1 januari 2025. De belofte van rechtszekerheid en kaders worden positief ontvangen door de experts in het BTC-ECHO Insider Report. Zo is 72 procent het eens met de stelling dat de MiCA-regulering een game changer is voor de Europese cryptosector. Slechts acht procent is het oneens met deze stelling.

450 miljoen mensen, één crypto-standaard

Er wonen ongeveer 450 miljoen mensen in de Europese Unie, een gigantische markt als er gebruikt kan worden gemaakt van regelgeving die overal geldig is. Het is precies deze belofte die sommige insiders zien als de grote kans voor de cryptomarkt in de EU.

Jonas Jünger van Binance is optimistisch: "MiCA is een enorme kans voor Europa, nu hangt het van de implementatie af of we deze kans grijpen". ETF-expert Jan Altmann van de ETC Group vergelijkt het met bankregulering binnen de EU: "MiCA is voor de crypto-sector wat MiFiD was voor banken. Professionalisering en standaardisering. Gunstig voor alle marktdeelnemers."

MiCA: misschien niet alleen winnaars

Ondanks deze grote kans is er ook kritiek op de MiCA-verordening. Veel experts zien het gevaar dat vooral kleinere bedrijven overweldigd zullen worden door de bureaucratische hindernissen.

Hoewel hij over het algemeen positief is over MiCA, wijst Julian Liniger, CEO van Bitcoin-broker Relai, erop dat een MiCA-licentie veel moeite en kosten met zich meebrengt die kleinere start-ups zich maar moeilijk kunnen veroorloven. Minder bedrijven en start-ups en dus minder innovatie.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven