Nieuws - Marktupdate: Trumps importheffingen sturen crypto in een duikvlucht
Door
De paniekreactie op de wereldwijde financiële markten als gevolg van Trumps harde handelsmaatregelen is nu ook duidelijk zichtbaar op de cryptomarkt.
Afgelopen weekend zijn de basisimporttarieven van 10 procent op alle Amerikaanse importen van kracht geworden. Aanstaande woensdag, 9 april, volgen extra wederzijdse heffingen voor landen die tegenmaatregelen hebben aangekondigd.
Een van die landen is China. Trump had voor het land een totaal aan importheffingen van 34 procent aangekondigd. Peking reageerde direct met eigen tarieven van eveneens 34 procent, die op 10 april ingaan en op alle Amerikaanse importproducten worden geheven.
Andere landen, zoals Indonesië en Taiwan, die ook door zware tarieven zijn getroffen, hebben echter afgezien van tegenmaatregelen.
De financiële markten reageerden fel op Trumps aankondigingen. Tussen woensdag en vrijdag zagen we flinke verkopen: de S&P 500 daalde met 12 procent, en de technologie-index NASDAQ zelfs met 15 procent. Verdere correcties zijn niet uitgesloten. Een teken aan de wand: de Chinese beursindex Hang Seng opende met een verlies van bijna 13 procent.
Ook op de cryptomarkt was een scherpe daling zichtbaar opvallend, aangezien Bitcoin, Ripple en Ethereum zich tot nu toe juist veerkrachtiger hadden getoond dan veel traditionele beleggingen.
Sinds zondag is de koers van Bitcoin met 8 procent gedaald. Sinds woensdag komt de totale daling uit op bijna 16 procent. Op het moment van schrijven staat Bitcoin op 74.751 dollar. Dat is nog zo’n 5.000 dollar boven het niveau van vóór de opleving in november, toen Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen won.
Terwijl Bitcoin qua koersontwikkeling nog redelijk gelijke tred houdt met traditionele financiële markten, ziet het er voor altcoins een stuk slechter uit. Ethereum (ETH) verloor in de afgelopen 24 uur 19 procent, net als Solana (SOL) en Cardano (ADA). De grootste verliezers binnen de top 10 zijn echter Dogecoin (DOGE), met een daling van 20 procent, en Ripple(XRP) met bijna 22 procent verlies.
Op de futuresmarkten voor crypto werden in de afgelopen 24 uur voor ongeveer 1,3 miljard dollar aan posities geliquideerd. Veruit het grootste deel daarvan waren long-posities – beleggers die hadden ingezet op stijgende koersen – goed voor 1,15 miljard dollar.
Ondertussen zorgden uitspraken van de Amerikaanse minister van Handel, Howard Lutnick, voor extra onzekerheid. Op de vraag hoelang de tarieven van kracht zouden blijven, zei hij: “Er komt geen uitstel. De basisheffingen van 10 procent blijven dagen, mogelijk weken bestaan.”
Steeds meer financiële instellingen passen hun verwachtingen voor een Amerikaanse recessie aan. Vorige week verhoogde Goldman Sachs de kans op een economische neergang tot 30 procent. JPMorgan gaat inmiddels zelfs uit van een kans van 60 procent.