Nieuws - Marathon Digital directie moet voor de rechter verschijnen

Door Ted Maas

Marathon Digital directie moet voor de rechter verschijnen

Mining
Scams, criminaliteit en fraude
Marathon Digital directie moet voor de rechter verschijnen

De bestuursleden van Marathon Digital worden aangeklaagd. Ze worden beschuldigd van het schenden van fiduciaire plichten, het onwettig verrijken van de eigen portemonnee en het verspillen van bedrijfsmiddelen.

Aandeelhouders van cryptominer Marathon Digital hebben CEO Fred Thiel en negen andere topmanagers van het bedrijf aangeklaagd. Daarbij beschuldigen de aanklagers de leidinggevenden van schendingen van de Amerikaanse effectenwetgeving, schending van fiduciaire plichten, betrokkenheid bij lucratieve verkoop met voorkennis, onwettige verrijking en verspilling van bedrijfsmiddelen. Een flinke waslijst aan beschuldigingen. Volgens de aanklacht hebben Thiel en anderen de waardering van het bedrijf kunstmatig opgedreven, te hoge salarissen ontvangen en onevenredig hoge bonussen ontvangen op basis van valse en misleidende prestaties. De aangespannen rechtszaak is ook gericht op een mogelijke schadevergoeding voor Thiel en drie andere managers. Daarnaast eisen de aanklagers een herstructurering van het bestuur.

In mei kreeg Marathon een dagvaarding van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).  De dagvaarding verwees "onder andere naar transacties met verbonden partijen" die plaatsvonden tijdens de bouw van een mininginstallatie in Montana. In 2021 eiste de SEC dat het bedrijf documenten zou overhandigen die betrekking hadden op de fabriek.

Marathon Digital is een van de grootste miningbedrijven ter wereld. Deze maand nog investeerde vermogensbeheerder Vanguard $296 miljoen in het bedrijf.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven