Nieuws - Mantra (OM): Anatomie van een crash
De cryptowereld is berucht als een industrie waarin je 's nachts als miljonair naar bed gaat en 's ochtends wakker schrikt van een margin call. Zo verging het ook veel beleggers in Mantra (OM) afgelopen maandagochtend, toen de token uit het niets 90 procent van zijn waarde verloor. Hoe ziet die toekomst eruit na deze crash?
De naam ‘Mantra’ is bedoeld om vertrouwen en kalmte uit te stralen. “Mantra’s geven mensen rust en innerlijke vrede,” zei Mullin in Parijs. Dat was ook het idee achter MantraDAO en de OM-token: een stabiele tegenhanger in een cryptomarkt die geteisterd wordt door hacks en schandalen.
Tot voor kort leek dat ook te lukken. Terwijl veel altcoins eind februari terrein verloren, steeg OM naar een nieuw recordniveau. Voor sommigen was dat een bewijs van een solide fundament en een sterke positie binnen het RWA-verhaal. Anderen zagen het als een rode vlag.
Wat opviel: Mantra’s marktkapitalisatie stond in schril contrast met het werkelijke gebruik. Met zo’n 41.000 tokenhouders staat Mantra weliswaar in de top-15 van L1-blockchains, maar het totaal vergrendelde vermogen (TVL) bedroeg slechts 3,3 miljoen dollar. De keten had bovendien een RWA-marktaandeel van slechts 0,7 procent. Eind februari grapte een gebruiker op X: “De beste tip voor crypto-founders nu? Huur de OM-market maker in.”
Ook de bekende YouTuber Coffeezilla legde Mullin het vuur aan de schenen. Zijn vermoeden: via OTC-deals hebben tussenpersonen de OM-koers kunstmatig opgedreven, om later met winst te verkopen. Mullin gaf toe dat er OTC-verkoop was geweest om operationele kosten te dekken, maar ontkende actieve koersmanipulatie.
Maar als het team inderdaad niets te maken had met de crash, hoe kon de token dan met een marktkapitalisatie van 5 miljard dollar zo hard instorten? Waar waren de trouwe “dip buyers”?
Een mogelijke verklaring: OM was vanaf het begin zwaar overgewaardeerd en extreem illiquide, waardoor grote verkooporders door investeerders of aanvallers tot een kettingreactie konden leiden.
Een andere theorie: een doelgerichte aanval. Analisten stellen dat OM-futures op grote schaal verkocht werden, wat leidde tot geforceerde liquidaties. “Elke tien seconden werd er op Binance-Perp voor 1 tot 2 miljoen dollar verkocht, twee minuten lang,” aldus een analist. “Dat wijst op een kettingreactie van liquidaties in een flinterdun orderboek.” De spotmarkten lieten beduidend minder volume zien.
Sommige waarnemers denken dat het nooit de bedoeling was om OM zo diep te laten zakken maar dat het proces zichzelf versterkte en volledig uit de hand liep.
De crash van OM legt een bredere zwakte bloot in het huidige altcoin-model. “Als er bij een daling van 90 procent geen kopers zijn, waren die er waarschijnlijk ook nooit echt,” concludeert crypto-analist Mando.
Opnieuw vallen de market makers in het vizier: onzichtbare krachten die koersen kunnen opblazen, maar zich net zo makkelijk terugtrekken wanneer het spannend wordt met desastreuze gevolgen.
“Ze hebben zich duidelijk teruggetrokken,” schrijft een analist. “Dit laat zien hoe fragiel orderboeken in crypto zijn: een marktkapitalisatie kan in één dag verdampen.”
Het heersende model van “low float, high FDV” (weinig circulatie, hoge toekomstige waardering) heeft geleid tot instabiele tokens die eerder gebaseerd zijn op hype dan op gebruik. Market makers speelden daarin een rol zolang kleine beleggers bereid waren in te stappen — maar die tijd lijkt voorbij.
Een duidelijk motief voor Mantra om de crash zelf te veroorzaken ontbreekt. Als ze hun community hebben misleid, was het in elk geval op een buitengewoon inefficiënte manier. Toch is het vertrouwen flink beschadigd.
Opvallend: zelfs Mullin zelf gaf bij Coffeezilla toe dat de koersstijging “een beetje gek” was. Het ‘first-mover advantage’ dat Mullin Mantra toedichtte binnen het RWA-segment, dreigt eveneens verloren te gaan. Terwijl Ethereum en zijn L2’s het segment blijven domineren, hangt Mantra nu aan een zijden draadje.
Toch gloort er hoop. Partners als de DAMAC Group (een vastgoedreus uit de Emiraten) blijven betrokken. Mantra mikt via hen op het tokeniseren van RWAs ter waarde van minstens 1 miljard dollar. Bovendien beschikt Mantra over een VARA-licentie uit Dubai, waarmee het legitieme DeFi-diensten mag aanbieden.
“We hebben onze licenties. We hebben distributiekanalen,” aldus Mullin. “Tot nu toe heeft niemand een plan gepresenteerd dat écht werkt. Wij wel, maar het is niet alsof je morgen een knop omzet en alles draait.”