Nieuws - MakerDAO vreest voor zijn DAI-stablecoin

Mike Hesp

Door Mike Hesp

MakerDAO vreest voor zijn DAI-stablecoin

Ethereum (ETH)
Bitcoin (BTC)
DeFi
Stablecoin
DeFi-protocol MakerDAO

In de nasleep van de sancties tegen cryptomixer Tornado Cash ziet de oprichter van leengigant MakerDAO nu zijn eigen project, de stablecoin DAI, in gevaar komen.

Rune Christensen, oprichter van het populaire DeFi-protocol MakerDAO, maakt zich zorgen over hoe kwetsbaar de sector, en ook zijn eigen bedrijf zou zijn voor acties van regelgevers. Tijdens een vergadering van de DAO op Discord overwoog Christensen zelfs om de stabiele munt DAI van MakerDAO los te koppelen van zijn dollar-peg.

Na het volledige verbod op de mixdienst Tornado Cash werden fondsen en wallets met betrekking tot de site bevroren. Zo ook door Circle Pay, uitgever van de op één na grootste stablecoin, USDC. Circle was in staat om fondsen op verdachte wallets te bevriezen dankzij de gecentraliseerde controle van USDC.

Dit levert grote problemen op voor de MakerDAO. Dit komt omdat meer dan 30 procent (ongeveer 3,6 miljard dollar) van haar DAI stablecoin-reserves USDC zijn. En zijn dus kwetsbaar voor censuur door de autoriteiten. Een dergelijke stap zou verstrekkende gevolgen hebben voor de gehele DeFi-sector.

MakerDAO: Kwetsbaarheid USDC

Gebruikers storten hun cryptocurrencies op het Maker-protocol om in ruil daarvoor de stablecoin DAI te ontvangen. DAI is 1:1 gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar. Het hele proces is eigenlijk gedecentraliseerd, maar DAI wordt deels ondersteund door USDC, een centraal gecontroleerde cryptocurrency.

Als Cricle dit ook zou bevriezen, zou een groot deel van de reserves buiten werking zijn. Het gevolg zou een totale ineenstorting van het protocol zijn. Gebruikers zouden DAI niet langer volledig kunnen inwisselen voor hun oorspronkelijke cryptocurrency. Maker, het grootste DeFi-project met een totale vergrendelde waarde van bijna 9 miljard US-dollar, zou daardoor ernstig in gevaar komen.

MakerDAO is nu aan het worstelen met de vraag hoe zij dit gevaar kunnen vermijden. Met soms gewaagde manoeuvres, die momenteel ook door de Maker-oprichter worden overwogen. In een gemeenschapsgesprek op Discord suggereerde de oprichter dat DAI's koppeling aan de Amerikaanse dollar moedwillig moet worden opgeheven. De meer dan 3,5 miljard US dollar aan reserves in USDC zouden kunnen worden gebruikt om Ethereum te kopen als nieuw onderpand voor de DAI stablecoin.

MakerDAO: Ethereum als nieuwe reserve?

Een dergelijke daad doet sterk denken aan de laatste officiële daden van Terra Luna-oprichter Do Kwon. Die kocht begin dit jaar massaal bitcoin als onderpand voor zijn stablecoin UST. Wat volgde zal waarschijnlijk iedereen in de crypto wereld zich herinneren. In theorie kan een stablecoin ook alleen worden gedekt door volatiele crypto's. Maar wat gebeurt er als deze enorme waarde verliezen in een scherpe prijsdaling? De constructie begint af te brokkelen.

Op lange termijn moet MakerDAO nu op zoek gaan naar een censuurbestendig alternatief voor USDC. Alleen dan zou het een echt gedecentraliseerd protocol blijven.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven