Nieuws - Makelaar verkoopt een huis als NFT op OpenSea

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Makelaar verkoopt een huis als NFT op OpenSea

Ethereum (ETH)
NFT
MAkerlaar, NFT, Huis, OPensea

Een eengezinswoning is als NFT verkocht voor 175.000 USD op de OpenSea marketplace. Is dit de toekomst van de vastgoedsector?

De vastgoedsector heeft misschien onlangs een klein voorproefje gekregen van zijn potentiële toekomst. In Columbia, South Carolina (VS), heeft de makelaar "Roofstock" een vrijstaand huis met drie slaapkamers verkocht op de NFT-beurs OpenSea. De koper betaalde ruim 175.000 dollar voor het huis. De aankoop werd verwerkt door een overeenkomstige betalingsdienstaanbieder met gebruikmaking van de USD stablecoin (USDC).

De achtergrond van de transactie is bijzonder spannend, omdat de koper zijn huis financierde met behulp van een gedecentraliseerde marktplaats voor leningen. Deze procedure zou zelfs een gangbare methode voor het kopen van onroerend goed kunnen worden en een drijvende kracht voor massale invoering.

Vastgoedfinanciering met crypto

De kredietdienst "USDC Homes", die op Polygon actief is, werd gebruikt om het pand te financieren. De aankoop van een huis op OpenSea zou direct volledig met ETH kunnen worden betaald, maar net als in de fysieke wereld kan niet iedereen zich dergelijke bedragen in één keer veroorloven.

Op USDC Homes kunnen gebruikers daarom een "cryptokrediet" aanvragen. De aanvraag en de kredietwaardigheid van de gebruiker worden "off-chain" gecontroleerd door een verzekeraar en andere gegevensverstrekkers. Bij succes treedt de gebruiker toe tot de USDC Homes pool waaruit hij de middelen kan lenen om een huis te kopen. Wie liever zelf rendement verdient, levert crypto's voor de pool, zoals op andere leenplatforms gebruikelijk is. Dit gebeurt via het DeFi-platform "Teller".

Volgens USDC Homes zijn de voordelen duidelijk: gebruikers kunnen gemakkelijk vastgoed kopen met crypto's en betalen slechts een eenmalige vergoeding. Het proces is ook veel efficiënter, omdat veel tussenpersonen en dus een lange lijst van aanvragen en papierwerk wegvallen.

Bezorgdheid over de veiligheid

Het bedrijf Roofstock beheert het onroerend goed en geeft een NFT uit op Ethereum, die na de aankoop het huiseigendom vertegenwoordigt. Zowel schuldeisers van de lening, debiteuren als de beheerder van de pool hebben de toegangssleutels tot een Multi-signature wallet (multisig). Pas wanneer de koper het huis plus rente afbetaalt, krijgt hij als enige toegang tot de portefeuille en de NFT.

De eigendom kan dus alleen met de bevestiging van de schuldeiser aan de koper worden overgedragen. Dus de schuldeisers zijn tenminste voldoende beschermd, volgens USDC Homes. De koper draagt echter het veiligheidsrisico van zijn digitale eigendom na volledige betaling. Maar wat als zijn portefeuille het slachtoffer wordt van een hack of anderszins in gevaar komt?

Volgens Sanjay Raghavan, Roofstock's hoofd van Web 3.0 zaken, is de NFT alleen overdraagbaar aan gebruikers die een niet-overdraagbare (zielsgebonden) NFT hebben. Roofstock geeft dit alleen uit aan geregistreerde leden die vooraf hun identiteit bewijzen. Bij verlies kan de eigenaar worden bevestigd en kan een nieuwe NFT worden afgegeven. Dus niemand hoeft voorlopig te verhuizen.

Het kopen van een huis is dus niet zo gedecentraliseerd als op bekende DeFi-platforms. Voor kopers en makelaars is het proces op sommige plaatsen echter veel efficiënter. Bovendien geeft de pool op Teller gebruikers een kans om een rendement op hun investering te verdienen dat anders is voorbehouden aan de traditionele financiële sector.

Ten slotte is het de vraag of gebruikers een echte stimulans zullen hebben om huizen te kopen met crypto. Zal het massa-adoptie zijn die crypto-huis kopen brengt, of andersom?

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven