Nieuws - Liquideren BTC whales hun Bitcoin-holdings?

Door Luc Vesters

Liquideren BTC whales hun Bitcoin-holdings?

Liquideren BTC whales hun Bitcoin-holdings?

Whales hebben onlangs enorme hoeveelheden Bitcoin verplaatst. Een groot deel ging ook naar exchange accounts. Alleen al op 6 juni zouden BTC ter waarde van een miljard US dollar zijn geliquideerd. Dit blijkt uit een grafiek die is gedeeld op het X platform door Ki Young Ju, oprichter van het crypto analyse platform CryptoQuant.

De gegevens laten echter alleen zien dat coins van whale wallets naar exchange wallets zijn gestroomd. Ze hoeven daar niet per se geliquideerd te zijn. Bovendien zijn extreem hoge waarden zoals het record van 6 juni naar alle waarschijnlijkheid statistische kunstmatige verschijnselen die verklaard kunnen worden door bijvoorbeeld meetfouten.

Desondanks lijkt het waarschijnlijk dat veel grote Bitcoin-investeerders deze dagen inderdaad BTC dumpen. Mijnwerkers worden immers ook gedwongen om bepaalde delen van hun hodlstapels te liquideren, omdat de halving de mijnwerkers financieel onder druk zet. Sinds juli 2022 daalt de hoeveelheid coins in handen van miners zelfs geleidelijk.

"Wanneer Bitcoin daalt tot onder de productiekosten voor inefficiënte miners, worden ze gedwongen om hun machines uit te schakelen. Ze verkopen hun BTC om de kosten te dekken en de prijs gaat zijwaarts. Dit volgt elke halving als een klok," schrijft crypto-analist Cole Garner op het X-platform. Aan de andere kant moet ook worden opgemerkt dat BTC-miners nog steeds aanzienlijke hoeveelheden van 1,8 miljoen Bitcoin in hun bezit hebben.

Bitcoin beweegt de laatste tijd zijwaarts. Sinds de all-time high op 14 maart heeft de nummer één cryptocurrency geen terrein meer kunnen goedmaken - ondanks de halving. Verkoopdruk van miners en whales zou hiervoor een mogelijke verklaring kunnen zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven