Nieuws - Letland legt beslag op 8,7 miljoen dollar van NFT-kunstenaar

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Letland legt beslag op 8,7 miljoen dollar van NFT-kunstenaar

Wet en regelgeving
NFT rechtszaak

De Letse regering heeft geld in beslag genomen van een NFT artiest. De autoriteiten spreken van witwassen, maar de artiest verdedigt zichzelf.

Ilya Borisov is een kunstenaar uit Letland. Onder zijn pseudoniem "Shvembldr" verkocht hij tijdens de NFT-hype digitale beelden voor bijna 8,7 miljoen US dollar. Om de belastingen over zijn winst te betalen, zegt hij dat hij contact heeft opgenomen met de plaatselijke autoriteiten. Zij adviseerden hem belasting te betalen over zijn NFT-winsten als "inkomsten uit zelfstandige bedrijfsuitoefening". Vervolgens betaalde hij 2,2 miljoen dollar aan de Letse staat.

In februari van dit jaar werd hij opgeschrikt toen de Letse autoriteiten al zijn tegoeden bevroren. De beschuldiging: witwassen van geld. Borisov verdedigde zich legaal. Hij heeft voor de districtsrechtbank van Riga beëindiging van het onderzoek en intrekking van de inbeslagneming van zijn NFT-verkoop verkregen, maar de autoriteiten hebben hieraan geen uitvoering gegeven.

In plaats daarvan worden twee nieuwe procedures tegen hem ingeleid. Opnieuw op verdenking van het witwassen van geld. Borisov ging hiertegen in beroep, maar tot dusver zonder succes. De fondsen van de NFT blijven tot dusver bevroren.

Bovendien heeft de Let een eigen website opgezet waar men de chronologie van de gebeurtenissen kan volgen. Borisov zegt niet alleen zijn geld terug te willen krijgen, maar ook andere NFT-artiesten van een soortgelijk lot te willen redden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven