Nieuws - Ledger fiasco: Bitcoin gemeenschap in rep en roer

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Ledger fiasco: Bitcoin gemeenschap in rep en roer

Bitcoin (BTC)
Privacy en veiligheid
Ledger fiasco:, Bitcoin gemeenschap in rep en roer

Met Ledger Recovery introduceert hardware wallet fabrikant Ledger een twijfelachtige functie die de Bitcoin community in opschudding brengt.

Ledger Recover is een komende wallet-functie die op zijn zachtst gezegd voor hoofdpijn zorgt binnen de Bitcoin-community. De kernfunctie van deze "beveiliging" functie is om de seed phrase, ook wel de geheime beveiligingssleutel voor je cryptocurrencies, op te splitsen in drie delen en deze versleuteld in de cloud op te slaan.

Zodra u dat doet, overtreedt u een van de belangrijkste Bitcoin richtlijnen namelijk: geef uw privésleutels nooit uit handen! Een tweede richtlijn waarvan bekend is dat die erg belangrijk is voor Bitcoiners komt ook met Ledger Recovery in de knel: privacy. Want om Ledger Recovery te activeren moet u uw identiteit bewijzen, zo laat het bedrijf weten op zijn homepage.

Hierop volgt onbegrip door de Bitcoin liefhebbers. In relevante Reddit threads wordt de aanpak van de hardware wallet fabrikant beschreven als een van de "grootste mislukkingen" in de cryptogeschiedenis. Maar waarom zou Ledger zoiets doen?

Redenen voor herstel Ledger

Zoals blijkt uit een aantal tweets van Ledger CEO Pascal Gauthier, is de dienst optioneel. Het idee is eerder om de Ledger geschikt te maken voor de massa. Gauthier spreekt van 100 miljoen toekomstige gebruikers die met de nieuwe dienst gemakkelijker de sprong naar de Bitcoin-wereld kunnen maken.

Wat op het eerste gezicht verontrustend lijkt voor de diehard Bitcoiners klinkt op het tweede gezicht iets logischer. Immers, de verplichte persoonlijke verantwoordelijkheid om zelf je seed phrase op te moeten slaan kan voor velen een afschrikwekkende werking hebben. Bovendien kan niemand de gebruikers van Bitcoin helpen als ze hun seed phrase verliezen.

Feiten over Ledger Recovery

Hier zijn enkele harde feiten over Ledger Recovery om misvattingen te voorkomen:

  • De functie is optioneel, niemand is verplicht Ledger Recovery te gebruiken.

  • Het kost $9,99 per maand

  • Volgens Ledger hebben alle drie de bedrijven die Seedphrase aandelen bezitten sterke eigen veiligheidsmaatregelen. Mocht slechts een van hen worden gecompromitteerd, dan zou het nutteloos zijn voor aanvallers.

  • Het herstel van Ledger vereist unieke persoonlijke kenmerken die elke keer dat ze worden opgevraagd willekeurig worden veranderd, waardoor ze extreem moeilijk tot onmogelijk te vervalsen zijn.

Twijfels heersen in de Bitcoin community

Als je de discussies op sociale media volgt, wordt al snel duidelijk dat er ondanks deze feiten twijfels en verbazing heerst in de Bitcoin community. Eén argument verwijst bijvoorbeeld naar de opkomende veiligheidsproblemen door de cloudoplossing.

Eén ding is zeker: een tijdelijk schade aan het imago van Ledger is onvermijdelijk. Hoe men ook aankijkt tegen de nieuwe functie, de hardware fabrikant heeft nu zijn handen vol om de zaken recht te zetten.

Lees ook: Ledger sluit investeringssronde van 109 miljoen dollar af

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven