Nieuws - Lange gevangenisstraf voor ontwikkelaar Tornado Cash

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Lange gevangenisstraf voor ontwikkelaar Tornado Cash

Ethereum (ETH)
Scams, criminaliteit en fraude
Lange gevangenisstraf voor ontwikkelaar Tornado Cash

Een ontwikkelaar van de #Ethereum mixer #Tornado Cash is veroordeeld tot meerdere jaren gevangenisstraf. De straf zou een signaalwerking kunnen hebben.

Alexey Pertsev, een van de ontwikkelaars van de Ethereum mixer Tornado Cash, is in Nederland schuldig bevonden aan het witwassen van geld.

Volgens het vonnis zou Pertsev betrokken zijn geweest bij het witwassen van 1,2 miljard US dollar. De rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden.

Tegen het vonnis kan beroep worden aangetekend.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën verklaarde "Tornado Cash" illegaal in augustus 2022. Er zouden meerdere miljarden Amerikaanse dollars zijn witgewassen via de mixer. Het gebruik ervan kan in de VS worden vervolgd.

De ontwikkelaars werden vervolgens aangeklaagd. Alexey Pertsev werd in augustus 2022 in Amsterdam gearresteerd. Procedures tegen twee andere ontwikkelaars, Roman Storm en Roman Semenov, lopen momenteel in de VS.

Het vonnis is door delen van de cryptogemeenschap bekritiseerd. Voorstanders stellen dat de publicatie van de computercode onder de vrijheid van meningsuiting valt.

De uitspraak zou een signaal kunnen zijn. In april werden de ontwikkelaars van de cryptomixer "Samourai Wallet" ook gearresteerd. Ook hier is de beschuldiging witwassen en ongeoorloofde geldoverdracht. Zij zouden soortgelijke vonnissen tegemoet kunnen zien.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven