Nieuws - Kritiek op Solana na "uitzetting" van validators

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Kritiek op Solana na "uitzetting" van validators

Solana (SOL)
Scams, criminaliteit en fraude
Kritiek op Solana na "uitzetting" van validators

Een groep validators is uit het financieringsprogramma van Solana gezet omdat ze deelnamen aan "sandwichaanvallen". De kritiek laat niet lang op zich wachten.

De Solana Foundation heeft een groep validators uit het delegatieprogramma gezet vanwege hun betrokkenheid bij zogenaamde "sandwich-aanvallen". Dit staat in een bericht van de Validator Relations Lead, Tim Garcia, op Discord.

Het delegatieprogramma is een financieringsmaatregel van de Solana Foundation om de kosten van validators met SOL tokens te dekken. Deelname is onderworpen aan bepaalde voorwaarden voor de validators.

De groep in kwestie zou deze voorwaarden duidelijk hebben geschonden. De maatregel is bedoeld om Solana-gebruikers te beschermen tegen onbewust slachtoffer worden van MEV-aanvallen.

Validators kunnen de volgorde van transacties herschikken om hun winst te maximaliseren (Maximum Extractable Value - MEV).

Een sandwichaanval is een soort front-running exploit waarbij een aanvaller twee on-chain transacties rond die van zijn slachtoffer plaatst om de prijs te manipuleren en van het verschil te profiteren.

De maatregel van de Solana Foundation kreeg veel kritiek in de cryptogemeenschap. Velen zetten vraagtekens bij de gedecentraliseerde aard van de blockchain, omdat de mogelijkheid om validators uit te sluiten het principe van "toestemmingsloosheid" schendt.

De verantwoordelijken van de Solana Foundation wezen er echter op dat de groep die van het programma werd uitgesloten, transacties kon blijven valideren. Alleen de financiering hiervoor werd ingetrokken. De kritiek is dus een verkeerde interpretatie.

Het tumult komt vlak voor de release van een belangrijke update voor de blockchain. De v1.18.15 upgrade is bedoeld om de netwerkprestaties en de broodnodige stabiliteit verder te verbeteren.

Een lanceerdatum moet nog worden vastgesteld, maar de update is al "aanbevolen voor bredere release", zoals de CEO van Helius-Labs aankondigde op X.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven