Nieuws - Komt er een aanbodschok voor Bitcoin?
Door
Bitcoin geldt als het schaarsste bezit ter wereld, met een maximale voorraad van 21 miljoen eenheden. Van de momenteel circulerende 19,8 miljoen munten is echter slechts een fractie daadwerkelijk beschikbaar op de markt. Op cryptobeurzen bevinden zich volgens recente metingen nog ongeveer 2,5 miljoen BTC en dat aantal blijft dalen. In april 2024 lag dit cijfer nog een half miljoen munten hoger.
“De trend is duidelijk neerwaarts,” schrijft on-chain-analist Carmelo_Alemán op het platform CryptoQuant. Maar betekent dit dat er nu een aanbodschok dreigt?
Volgens Alemán is die kans op korte termijn reëel. Toch waarschuwt hij dat bij een bepaalde prijspiek een vermogende groep de markt zou kunnen betreden: de miners.
“Mocht de prijs stijgen tot 130.000 of 140.000 Amerikaanse dollar,” stelt hij, “dan is het zeer waarschijnlijk dat miners hun verkoopactiviteiten flink zouden opschroeven. In het verleden hebben zij immers vaker geprofiteerd van koersstijgingen door hun voorraden te gelde te maken.”
Dat gedrag zou de daling van de beurzenreserves kunnen afremmen – en daarmee ook de dreiging van een structurele aanbodschok, concludeert de analist.
Toch wijzen de signalen op korte termijn in de richting van groei. Op maandag 28 april noteerden Bitcoin-ETF’s namelijk recordinstromen een indicatie dat de vraag naar BTC stevig toeneemt.