Nieuws - Komen Bitcoin-miners uit de crisis?

Door Ted Maas

Komen Bitcoin-miners uit de crisis?

De aandelen van MARA, RIOT, HUT en Co. worstelen al maanden met aanzienlijke koersdalingen. Daar zijn veel redenen voor. Enerzijds hebben de halving, dalende netwerkactiviteit en de daling van de cryptomarkt de inkomsten van Bitcoin miners aanzienlijk verminderd. Aan de andere kant worden aanbieders geconfronteerd met hoge kosten door de toegenomen capaciteit van de miners. Hoe zouden de prijzen van beursgenoteerde miners zich kunnen ontwikkelen en hoe gaan ze dit probleem tegen?

Zware koersverliezen voor Bitcoin-miners

Marathon Digital Holdings heeft sinds het begin van het jaar ongeveer een derde van zijn marktkapitalisatie verloren. De aandelen van Riot Platforms hebben in dezelfde periode zelfs meer dan de helft van hun waarde verloren. Verleken daarmee deed de aandelenkoers van Hut 8 het goed met een verlies van ongeveer 29 procent. Sinds de hoogtepunten dit jaar zijn de aandelenkoersen van de bedrijven echter allemaal met meer dan 50 procent gedaald.


Sommige analisten, zoals die van CryptoQuant, zien momenteel echter een koopkans door de ontwikkeling van de hashprijs. Deze indicator weerspiegelt de winstgevendheid van Bitcoin mining en bevindt zich momenteel op een historisch dieptepunt. In het verleden resulteerde zo'n daling meestal in een stijgende Bitcoinprijs. Dit zou ook de situatie van mijnbouwbedrijven verbeteren en hun aandelenkoersen ondersteunen. Mochten de highs van 2021 worden bereikt in het geval van een aankomende bullmarkt, dan zou dit een bijna vervijfvoudiging betekenen van de prijs van bijvoorbeeld MARA en een vertienvoudiging van de prijs van RIOT.


Overnames en de opkomst van AI zijn mogelijke reddingsboeien voor de Bitcoin-miners

Een mogelijke consolidatie onder Bitcoin miners kan niet worden uitgesloten vanwege de aanzienlijke druk als gevolg van de combinatie van verminderde inkomsten en gestegen kosten. Dit is bijvoorbeeld ook te zien in de aanhoudende en escalerende clinch tussen Riot en BitFarms die al sinds april aan de gang is. Ze proberen al maanden hun concurrent over te nemen. BitFarms zelf had eerder Stronghold Digital overgenomen, wat kritiek opleverde van Riot . Als de koerszwakte van Bitcoin aanhoudt, lijken verdere overnames en fusies mogelijk.

Een andere uitweg uit de precaire situatie is het leveren van rekencapaciteit voor andere diensten. Bitcoin-miners zouden bijvoorbeeld een deel van hun rekenkracht beschikbaar kunnen stellen aan AI-bedrijven. Zo heeft Core Scientific, de op drie na grootste Bitcoin miner op basis van hash rate, een 12-jarig contract getekend met het AI-bedrijf CoreWeave voor USD 6,7 miljard. Het voordeel ligt in de grotere stabiliteit van inkomsten die kunnen worden gegenereerd uit contracten met AI-aanbieders.

Deze strategie is ook terug te zien in de aandelenkoersen van de andere Bitcoin-miners. Sinds de hernotering van CoreScientific is de aandelenkoers bijna verdubbeld. Met een stijging van 70 procent sinds het begin van het jaar kan Bitcoin miner TeraWulf, dat een vergelijkbare strategie volgt, ook trots zijn op op een sterke groei van de koers.

Of deze aanpak in de toekomst zal blijven renderen of dat de meer conventionele Bitcoin-mining strategieën met het HODLen van de Bitcoin succesvol zullen blijken, zal waarschijnlijk vooral worden bepaald door de koersprestaties van de grootste cryptocurrency in de komende maanden.



Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven