Nieuws - JPMorgan-analyse: Goud profiteert van de crisis, Bitcoin blijft achter
Door
De macro-economische onrust van de afgelopen maanden heeft de vraag naar veilige havens flink aangewakkerd. Edelmetalen, en dan vooral goud, zijn de grote winnaars, zo blijkt uit een analyse van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan. Bitcoin daarentegen blijft achter.
Volgens de analisten is Bitcoin er "niet in geslaagd" te profiteren van de vlucht naar veiligheid. “Ondanks een krimpende marktdiepte en afnemende liquiditeit, blijft goud kapitaal aantrekken, net als traditionele veilige valuta’s zoals de Zwitserse frank en de Japanse yen,” aldus het rapport. Die instroom is zichtbaar in zowel ETF’s als futurescontracten.
Wereldwijd zagen beursgenoteerde goudfondsen in het eerste kwartaal van 2025 een netto-instroom van 21,1 miljard dollar. Alleen al vanuit China en Hongkong stroomde 2,3 miljard dollar richting goud-ETF’s, blijkt uit data van de World Gold Council, geciteerd in het rapport.
De interesse in Bitcoin-futures nam daarentegen af. Ook bij cryptofondsen is de trend negatief: ETF’s en ETP’s kenden drie maanden op rij uitstroom, zo stelt JPMorgan.
Die ontwikkeling wordt bevestigd door een recente analyse van blockchain-databedrijf CryptoQuant. Sinds de aankondiging van nieuwe importheffingen door Donald Trump verloor de Bitcoinkoers 16,7 procent aan waarde. Goud ging juist de andere kant op en noteerde in dezelfde periode een stijging van ruim 12 procent – goed voor een nieuw record van 3.300 dollar per troy ounce.
Op lange termijn meer overeenkomsten dan verschillen
Toch waarschuwen kenners ervoor om niet te veel waarde te hechten aan kortetermijnbewegingen. Een analyse van het Bitcoin Magazine wijst juist op een bredere correlatie tussen goud en Bitcoin wanneer je het grotere plaatje bekijkt.
“Als je niet alleen naar individuele correlatiecijfers kijkt, maar het hele verloop van de data over twee jaar bekijkt, zie je een duidelijk verband,” schrijven de analisten. In de eerste helft van 2024 gingen beide activa in hoofdlijnen omhoog, na een gezamenlijk volatiel jaar in 2023.
De conclusie van de analisten: “Hoewel er op korte termijn verschillen zijn in prijsschommelingen, bieden zowel goud als Bitcoin waarde als tastbare activa in een wereld waarin overheden blijven bijdrukken.”