Nieuws - Joe Biden sluit Chinese miningfaciliteit

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Joe Biden sluit Chinese miningfaciliteit

VS
Mining
Joe Biden sluit Chinese miningfaciliteit

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de sluiting van een mining faciliteit bevolen. Deze bevindt zich in de buurt van een militaire basis en is eigendom van Chinese ondernemers.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een uitvoerend bevel ondertekend om een miningfaciliteit voor cryptomunten in de buurt van een nucleaire raketbasis in Wyoming te sluiten. De faciliteit is "in meerderheid eigendom van Chinese staatsburgers".

Het bevel dat op 13 mei door het Witte Huis werd gepubliceerd, verplicht het bedrijf MineOne Cloud Computing Investment om het eigendom te verkopen.

Biden motiveerde de stap met zorgen over de nationale veiligheid.

"Er is geloofwaardig bewijs dat mij doet geloven dat MineOne Partners Limited, een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden dat uiteindelijk voor het grootste deel in handen is van Chinese staatsburgers [...], acties kan ondernemen die de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar dreigen te brengen", legde Biden uit.

MineOne verwierf het eigendom in juni 2022 en verklaarde dat de nabijgelegen militaire faciliteit een strategische raketbasis is waar intercontinentale ballistische raketten zijn gestationeerd.

Het bedrijf heeft het bevel gekregen om alle mining apparatuur te verwijderen. Het eigendom moet binnen 120 dagen worden afgestaan.

"Het bevel tot afstoting van vandaag onderstreept de niet aflatende inzet van president Biden voor de bescherming van de nationale veiligheid van de Verenigde Staten," voegde minister van Financiën Janet Yellen toe.

De nabijheid "van een strategische raketbasis" en "de aanwezigheid van gespecialiseerde apparatuur van buitenlandse oorsprong die mogelijk surveillance- en spionageactiviteiten kan vergemakkelijken" vormden "een aanzienlijk risico voor de nationale veiligheid".

De stap komt midden in een hoogoplopend handelsconflict tussen de twee grootmachten, de VS en China. Een paar dagen geleden kondigde de Amerikaanse regering drastische tariefverhogingen aan op Chinese importproducten.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven