Nieuws - Is het allemaal gewoon geautomatiseerde arbitrage?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Is het allemaal gewoon geautomatiseerde arbitrage?

Uniswap (UNI)
Blockchain/Technologie
Is het allemaal gewoon geautomatiseerde arbitrage?

Het handelsvolume op gedecentraliseerde beurzen (DEX) is vorige week gestegen. Komt dit door de Memecoin-hype of door arbitragebots?

Uit het wekelijkse On-chain Report blijkt. Dat de handel in crypto's op gedecentraliseerde exchanges (DEX) is vorige week toegenomen. Zo zijn ook de transactiekosten in het Ethereum netwerk (gas fees) erg gestegen. Met name de DEX Uniswap (UNI) heeft sinds april een stijging van 388 procent in "gasverbruik" geregistreerd. Hierdoor wordt tussen de 7 en 14 procent van de totale vraag naar gas op het Ethereum-netwerk ingenomen door de gedecentraliseerde uitwisseling.

Een blik op de top 10 handelaren van de laatste maand op Uniswap toont echter aan, dat het op één uitzondering na allemaal zogenaamde MEV-bots zijn. Ze streven ernaar winst te genereren door arbitrage (d.w.z. prijsverschillen van dezelfde activa). MEV staat voor "maximum extraheerbare waarde".

Het principe is een beetje ingewikkeld. Je wilt transacties opvangen in de mempool van de blockchain die een prijsimpact kunnen hebben op de asset bij DEX. MEV-bots voegen vervolgens overeenkomstige transacties toe aan dezelfde mempool om de transacties in hetzelfde blok te plaatsen en te profiteren van het resulterende prijsverschil.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven