Nieuws - Is deze webhost een bedreiging voor de toekomst van Ethereum?

Door Luc Vesters

Is deze webhost een bedreiging voor de toekomst van Ethereum?

Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Nodes op cloudservice

De Duitse clouddienst Hetzner GmbH heeft zich in zijn algemene voorwaarden uitgesproken tegen alle activiteiten die met cryptocurrencies te maken hebben. De alarmbellen gaan rinkelen, want kort voor de Ethereum-fusie blijkt dat de webhostingdienstverlener zo'n 16 procent van alle nodes in het Ethereum-netwerk host. Een nog altijd onopgelost dilemma voor de blockchain. Want het bedrijf heeft nu nogmaals benadrukt dat er geen crypto-activiteiten via zijn dienst zullen worden getolereerd.

De verklaring van het bedrijf in verband met een recente Reddit post veroorzaakte een sensatie. Daarin was een gebruiker van het platform van plan om nodes op te zetten via de dienst van het bedrijf en diende daartoe een verzoek in bij het bedrijf. Deze liet hem zonder omhaal weten dat het gebruik van het product voor welke crypto-toepassing dan ook, zelfs in de meest afgelegen context, niet was toegestaan. Volgens de voorwaarden omvat dit zowel proof-of-stake als proof-of-work activiteiten voor de productie van cryptocurrency. Verder is het bedrijf zich ervan bewust dat veel Ethereum-gebruikers momenteel hun dienst gebruiken om nodes te laten draaien. Vermoedelijk overlegt men intern over de verdere procedure.

Blockchain: toch niet gedecentraliseerd?

De zaak roept vragen op over een tot nu toe onopgelost blockchainprobleem. Hoewel de technologie gedecentraliseerd en open van aard is, leunen sommige delen van de infrastructuur nog zwaar op gecentraliseerde webdiensten. Amazon host maar liefst 54 procent van alle Ethereum nodes via zijn AWS cloud hosting service.

Als gevolg daarvan worden ze blootgesteld aan het bedrijfsbeleid van tal van providers. Ook de technische gebrekkigheid van de cloudhosts is niet uit te sluiten en vormt dus een risico. In december vorig jaar vielen enkele onderdelen van de AWS-dienst uit en verstoorden de dagelijkse activiteiten van vele klanten en gebruikers wereldwijd. Een grootschalige uitval van deze diensten zou ook de infrastructuur van veel cryptoprojecten, waaronder Ethereum, op zijn minst tijdelijk verlammen.

Kort voor de Merge van Ethereum

Ethereum staat op het punt om zijn grootste upgrade te krijgen, Ethereum 2.0. Hier verandert de blockchain van zijn vorige Proof-of-Work naar Proof-of-Stake consensus mechanisme. Een update die Ethereum schaalbaar en vooral veel efficiënter moet maken.

Uit de Algemene Voorwaarden van Hetzner GmbH blijkt echter dat er in deze zaken geen onderscheid wordt gemaakt. Gebruikers die de voorwaarden van het bedrijf overtreden, worden bedreigd met uitsluiting van de dienst. De toekomst van een essentieel onderdeel van de Ethereum-infrastructuur staat in de sterren geschreven.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven