Nieuws - Is de Metaverse uitgespeeld?

Door Ted Maas

Is de Metaverse uitgespeeld?

Metaverse
Is de Metaverse uitgespeeld?

Prachtige VR-landschappen, nieuwe vriendschappen en een springplank voor crypto-integratie: het is in ieder geval niet in Horizon Worlds te vinden. Het vlaggenschip van de Metaverse is een flop – en zal voor Meta een test van uithoudingsvermogen worden.

"Als Mark Zuckerberg naar de wijze woorden van Bernd Stromberg had geluisterd, zouden we misschien niet voor de puinhoop staan die Horizon Worlds heet: Slechte gebruikersaantallen, hoge kosten, slechte gameplay - en geen signaal dat het beter gaat worden.” De Metaverse had het begin moeten zijn van een nieuwe virtuele wereld, de toekomst van netwerken en een springplank voor token-integratie. Het fiasco lijkt alleen maar groter te worden.

Meta blijft vastlopen

Zo is de leeftijdsgrens naar 13 jaar gezakt en is de mogelijkheid om eigen evenementen te organiseren beperkt. Meta voelde zich blijkbaar gedwongen om deze stappen te nemen, maar duidelijker hadden ze het niet kunnen maken: het Metaverse-project loopt niet lekker.

Ook de gameplayvideo’s doen veel wenkbrauwen fronzen. Matige graphics, levenloze omgevingen en een onhandige besturing. Al met al niet wat je zou verwachten gezien de middelen die het project kost - alles bij elkaar 39 miljard dollar.

Gebruikers zijn er ook zelden. Naar verluidt zijn het er 200.000 tot 300.000. De onboarding van Facebook – dat drie miljard gebruikers heeft – zou beter kunnen. Volgens Youtuber Jarvis Johnson zouden het er echter aanzienlijk minder zijn: 900. De meesten zijn kinderen. Zijn samenvatting: “Lord of the Flies”-vibes in een verlaten pretpark.

Hoofd door de virtuele muur

Meta kan echter niet meer terugkeren. Met de rebranding en de miljaren die er in zitten is er voor Zuckerberg geen weg terug - althans niet zonder enorme imagoschade. Dus, VR-bril op, ogen dicht en door? De manier waarop het project zich tot nu toe heeft ontwikkeld, kan niet echt in het belang van Meta zijn. Zoals ze zelf vaker zeggen: dit is een proefproject, niemand weet hoe lang de ontwikkeling zal duren, welke technologie stand zal houden of zelfs wat de Metaverse eigenlijk is.

Voor Meta is het tot nu toe in ieder geval een zwart gat. Om het op te vullen is er de afgelopen maanden flink gesnoeid in het personeelsbestand. Desgevraagd gaf het bedrijf geen commentaar op de vraag of Horizon Worlds nog steeds aan de verwachtingen voldoet - zwijgen is in dit geval ook een antwoord.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven