Nieuws - Is de Ethereum Name Service (ENS) zijn eigen homepage aan het verliezen?

Door Ted Maas

Is de Ethereum Name Service (ENS) zijn eigen homepage aan het verliezen?

Ethereum (ETH)
DeFi
ENS homepage

De licentie van het webdomein Ethereum Name Service (ENS) loopt af. Echter, is er een probleem. De enige persoon die het kan vernieuwen zit in de gevangenis. DAO-leden van de Ethereum Name Service (ENS) kunnen momenteel geen toegang krijgen tot het webadres. De vergunning voor het adres was namelijk op 26 juli verlopen en moet op uiterlijk 5 september worden verlengd om te voorkomen dat de vergunning vervalt. Het probleem: de enige persoon die de vergunning kon verlengen zit momenteel een gevangenisstraf uit - Virgil Griffith.

Voormalig Ethereum-ontwikkelaar Griffith werd in april 2022 veroordeeld tot 63 maanden gevangenisstraf voor het bijwonen van een cryptoconferentie in Pyongyang, Noord-Korea. Amerikaanse wetgevers zien dit als het ‘aanzetten en schenden van internationale sancties’.

Eerder liep het domein al af, maar kon het volgens ENS-DAO op een andere manier met 1 jaar worden verlengd. Nu lijkt GoDaddy, de domeinprovider waarvan Griffith het domein heeft verkregen, verlenging alleen toe te staan via de reguliere kanalen, wat een probleem vormt voor de Ethereum Name Service. Indien een verlenging uitblijft, is het eth.link-adres vanaf begin september weer vrij op de markt.

Domeinnamen in Web 3.0

De ENS-DAO is een gedecentraliseerde, autonome organisatie die de Ethereum-domeinnamen beheert. Het ENS-protocol is bijvoorbeeld bekend door de toewijzing van de .eth afkortingen achter de namen van sommige Ethereum prominenten. Gebruikers kunnen .eth namen kopen en deze koppelen aan hun wallet adres om het ontvangen en versturen van Ethereum tokens makkelijker te maken. Bovendien kan, door de gedecentraliseerde aard van het protocol, iedereen een ENS-domein ondersteunen en vernieuwen zonder het zelf te bezitten.

De ENS DAO-website, eth.link, is echter, zoals bijna alle internetadressen, geregistreerd bij een gewone domeinnaamservice (DNS) en is onderworpen aan bepaalde tijdslimieten die alleen eigenaars van het desbetreffende domein kunnen verlengen.

Tot een oplossing is gevonden, verwijst ENS naar de vervangende link eth.limo, via welke gebruikers toegang kunnen krijgen tot de website. Volgens de dienst zijn zij echter in contact met Griffith en zijn advocaten om toegang te krijgen tot zijn account en om het webdomein te vernieuwen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven