Nieuws - Is Arbitrum een voorproefje van de Ethereum Merge?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Is Arbitrum een voorproefje van de Ethereum Merge?

Ethereum (ETH)
DeFi
Blockchain/Technologie
Arbitrum is een layer 2 oplossing op het Ethereum netwerk

Arbitrum is snel uitgegroeid tot een van Ethereum's toonaangevende Layer 2 platforms en biedt zijn gebruikers grote mogelijkheden. Als je een voorproefje wilt van Ethereum's toekomst, mag je Arbitrum niet missen.

Op 1 september voerde Arbitrum (het populaire laag-2 schalingsplatform voor Ethereum) met succes de "Nitro" update uit. Dit brengt nu nog snellere transacties en lagere tarieven. Hiervoor berust Arbitrum op optimistic roll-up technologie, waarbij transacties worden gebundeld, gecomprimeerd en pas dan in bundels gevalideerd.

Arbitrum is al het grootste Layer 2 platform in de crypto-ruimte, volgens L2-Beat, met $2.8 miljard Total Value Locked (TVL). Binnenkort zouden hier brede delen van de DeFi activiteit op het Ethereum netwerk kunnen plaatsvinden.

Het netwerk wil ook verder groeien dan de DeFi ruimte. Met de "Nova" update creëerde Arbitrum zijn eigen keten voor game- en sociale apps. Dit is ook het geval voor het populaire internetforum Reddit, dat onlangs Arbitrum is gaan gebruiken voor zijn op blockchain gebaseerde gemeenschapspunten. Dit moet gebruikers een nieuwe kans bieden om te profiteren van de groei van het ETH netwerk.

Arbitrum token Airdrop

In tegenstelling tot andere Layer 2 blockchains heeft Arbitrum momenteel geen eigen token waarmee de waarde van het netwerk kan worden gerepresenteerd. Voor Arbitrum is dit nog steeds een concurrentienadeel, dat ze misschien spoedig willen verhelpen. Platforms als Polygon of Optimism gebruiken al hun eigen tokens, die gebruikt kunnen worden om vergoedingen te betalen en het netwerk te beheren. Om die op het netwerk te verkopen, verdeelde Optimism bijvoorbeeld zijn OP token via airdrop aan actieve gebruikers van de blockchain.

Wie actief is op Arbitrum zou dus ook voor zo'n airdrop in aanmerking kunnen komen. En inderdaad, op het netwerk loopt momenteel een soort DeFi speurtocht, die een logische basis is om in aanmerking te komen voor een toekomstige airdrop. Gebruikers kunnen hier lid worden van het "Arbitrum Gilde" en geleidelijk taken voltooien. Bijvoorbeeld door kleine hoeveelheden DAO en DeFi tokens te verwerven. Het geheel is dus ook geschikt voor een snelle kennismaking met de talrijke toepassingen op Arbitrum.

Arbitrum dApps

De grootste Layer 2 keten voor Ethereum wordt gesierd door een uitgebreid DeFi ecosysteem. Veel bekende toepassingen op Ethereum bieden al toegang via Arbitrum. Onder hen zijn Uniswap, Sushiswap of Curve Finance. Maar ook Arbitrum's eigen projecten zitten momenteel in de lift.

GMX is er een van. Het gedecentraliseerde handelsplatform legt momenteel het meeste kapitaal vast op Arbitrum met 297 miljoen US dollar aan totale waarde die vastligt. Het is vooral populair bij handelaren voor wie de vergoedingen op Ethereum te hoog zijn. Hier kunnen BTC, ETH en andere cryptos met hefboom verhandeld worden. Bovendien kan het GMX token vastgezet worden. Anders dan op gewone DeFi platforms worden de inzetbeloningen echter in ETH uitbetaald. GMX beroemt zich er dus op dat het deel uitmaakt van de nieuwe "real yield" DeFi trend. Bovendien kunnen opties en derivaten verhandeld worden op handelsplatforms zoals Dopex (DPX) of Mycelium (MYC), wat betekent dat ook professionele handelaars van Arbitrum's DeFi ecosysteem moeten kunnen profiteren.

Talrijke infrastructuurprotocollen bieden ook de mogelijkheid tot deelname. Hiertoe behoren bijvoorbeeld Synapse (SYN) of Stargate (STG), die het mogelijk maken om gemakkelijk tokens over ketens heen uit te wisselen. Bijvoorbeeld, USDC op de Ethereum blockchain naar ETH op Arbitrum of andere. Voor het inbrengen van de daarvoor benodigde liquiditeit in de overeenkomstige token pools, kunnen hier ook opbrengsten worden verdiend en tegelijk kan een bijdrage worden geleverd aan het in stand houden van het netwerk. Wie met ketenoverschrijdende protocollen werkt moet echter weten dat hij altijd aan een zeker risico blootgesteld is.

De toekomst van Ethereum

Op Arbitrum is er bijna de snelheid van het licht vergeleken met de in vergelijking nog trage Ethereum blockchain. Maar omdat de keten gebaseerd is op Ethereum en ook ETH gebruikt als coin om vergoedingen te betalen, zou de afhandeling voor velen heel vertrouwd moeten aanvoelen. Ook dit spreekt in het voordeel van Arbitrum. Want na een korte overbrugging van de tokens kun je direct aan de slag op Arbitrum. De deuren naar het supersnelle ecosysteem staan vanaf dan open en geven een glimp van hoe de Ethereum Blockchain over een paar jaar zou kunnen draaien.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven