Nieuws - IOTA wil Web3 op zijn kop zetten met Assembly

Door Ted Maas

IOTA wil Web3 op zijn kop zetten met Assembly

IOTA (MIOTA)
Staking
Blockchain/Technologie
IOTA Web3 Assembly

IOTA's zijproject Assembly heeft grote ambities. Assembly moet het bolwerk worden voor smart-contract dapps die zich richt op hoge schaalbaarheid en interoperabiliteit.

Stardust en Assembly

Een jaar geleden introduceerde het IOTA-team een nieuw project: Assembly - een layer 1 netwerk voor smart contracts, ASMB tokens, lage kosten en schaalbaarheid. IOTA's opening naar DeFi, Web3, NFT's en de Metaverse. Daarnaast is er ook Shimmer, IOTA's lanceerplatform voor het mainnet, dat ook aan het testen is met smart contracts in de IOTA-community. Ook hebben we het Stardust protocol, wat ook gekoppeld is aan het mainnet.

IOTA medeoprichter Dominik Schiener verduidelijkt: "De Stardust protocol upgrade en Assembly hebben overeenkomsten, maar zijn ook heel verschillend." De upgrade van het Stardust-protocol "met zijn tokenisatiekader kan eerder worden gezien als een voorbereiding op smart contracts", aldus Schiener.

Stardust "stelt smart contracts in staat om een verifieerbare staat in het grootboek te verankeren, alsook om activa van laag 1 te bezitten en te beheren". Hierdoor kunnen smart contracts "met elkaar communiceren door waarde uit te wisselen op een zeer interoperabele en kostenloze manier". De Stardust-protocolupgrade is dus "meer de voorloper die het concept van een multi-chain smart contract network mogelijk maakt als we Assembly presenteren.

Assembly: Node voor Smart Contracts?

Assembly is bedoeld om een divers smart contract ecosysteem te creëren dat zich uitstrekt van DeFi, DAO's en Web3 tot de metaverse. Toepassingen moeten profiteren van de hoge schaalbaarheid: smart contracts worden parallel uitgevoerd, transacties worden bijna in realtime verwerkt. Het doel is de grootst mogelijke synergieën tussen gedecentraliseerde toepassingen tot stand te brengen en, met Assembly, een "open en interoperabele gedecentraliseerde economie".

De lancering was oorspronkelijk gepland voor 2022, maar is nog niet voltooid. IOTA heeft nog geen duidelijkheid gegeven wanneer Assembly wordt gelanceerd. Begin november begon de vierde en laatste inzetronde voor de ASMB token - het project kan op het laatste rechte stuk zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven