Nieuws - ImmutableX wil de NFT-markt veroveren - lukt dat?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

ImmutableX wil de NFT-markt veroveren - lukt dat?

Immutable X (IMX)
NFT
ImmutableX wil de NFT-markt veroveren - lukt dat?

ImmutableX is een blockchainnetwerk dat de NFT-markt wil veroveren met "enorme schaalbaarheid". Kan het slagen?

ImmutableX is een schaalbare oplossing voor NFT's op basis van Ethereum. In de officiële whitepaper wordt echter beweerd dat het Ethereum zal overtreffen met instant trades, enorme schaalbaarheid en de afwezigheid van gaskosten voor het verhandelen en minten (opslaan) van nieuwe NFT's. Het project spaart superlatieven niet: ImmutableX is wereldwijd de technisch meest geavanceerde oplossing voor schaalbaarheid. Tijd om het project van dichterbij te bekijken.

Hoe wil ImmutableX marktleider worden?

Een van de doelen van het project is om de veiligheid van de NFT handel hoog te houden en geen compromissen te hoeven sluiten bij de schaalbaarheid. Met andere woorden: bliksemsnelle NFT handel met hoge veiligheidsmaatregelen. Om dit te bereiken gebruikt het project onder andere de ZK rollup schalingsengine.

ZK rollups maken het mogelijk om een groot aantal transacties te combineren, ze in hun geheel te valideren en ze uiteindelijk door te sturen naar een layer-1 smart contract. Op deze manier slaagt het project er naar eigen zeggen in om elke seconde 9.000 NFT transacties, trades en mints over de blockchain te jagen.

Om de verwerking van verzoeken aan het netwerk te vereenvoudigen, verpakt ImmutableX de ZK rollups in API Abstractie Lagen. Deze programmeerinterfaces maken een verbinding mogelijk tussen de blockchain en de buitenwereld die het doorlopen van smart contracts bespaart. Op deze manier wil het project werkpaden en rekenkracht verkorten.

Verbinding met de buitenwereld

Het ImmutableX team heeft ook iets bedacht voor interoperabiliteit met andere systemen in de cryptosector. Zo kan men via elke Ethereum NFT wallet verbinding maken met het netwerk zonder de app te hoeven veranderen.

Voor de programmeurskant biedt het project ook bijbehorende software development kits (SDK's) die de interactie met het protocol nog eens extra vereenvoudigen. Op deze manier wil het project zich openstellen voor alle belangrijke programmeertalen en alle belangrijke platforms.

Kortom, ImmutableX doet er alles aan om de best mogelijke tussenpersoon te zijn voor de NFT wereld.

Liquiditeit, marktplaats en compliance

Om de grootst mogelijke liquiditeit voor de handel in NFT te genereren, richt het project zich opnieuw op interoperabiliteit. Het doel is om een orderboek aan te bieden dat op alle platforms functioneert. Met andere woorden, je kunt een order aanmaken op de ene NFT marktplaats en deze laten uitvoeren op de andere marktplaats.

Daarnaast biedt ImmutableX een compliance platform waarop potentiële NFT aanbieders het juridische werk uit handen kunnen laten nemen. Potentiële partners van ImmutableX kunnen zich volledig richten op het lastige werk van het creëren van NFT's en hoeven zich niet bezig te houden met vervelende regelgevingskwesties.

Wat is de rol van het IMX token?

IMX is een ERC 20 token. Dit betekent dat het de technologische infrastructuur van Ethereum gebruikt om zijn eigen functies uit te voeren. Gezien alles wat we tot nu toe over het project weten, is dit niet meer dan logisch.

In het ImmutableX universum neemt de cryptocurrency de klassieke rol van utility token aan. Zonder dat werkt er niets. Zo moet minstens 20 procent van alle netwerkkosten worden betaald in de vorm van IMX. Maar dat kan ook met andere cryptocurrencies; ImmutableX zorgt dan voor de omzetting in IMX.

Verder kunnen de tokens worden gebruikt om het proof-of-stake consensusmechanisme van het protocol te ondersteunen. Degenen die ze in de Staking Rewards Pool storten, krijgen beloningen uitbetaald in de vorm van IMX. Hoe meer tokens je in het netwerk stort, hoe meer beloningen je krijgt voor je geld.

Tokenverdeling en prijsontwikkeling

Als je naar de tokenverdeling kijkt, valt meteen op dat meer dan 75 procent van de tokens wordt achtergehouden voor de verdere ontwikkeling van het project en het ecosysteem. Aan de ene kant is dit een goed signaal voor het project zelf. Aan de andere kant betekent het ook dat slechts een heel klein deel, namelijk 5,42 procent van de totale voorraad, is verkocht in de openbare verkoop. 13,86 procent is al uitgegeven in een onderhandse verkoop. Wat ook kan worden bijgeschreven op het project: Slechts vier procent wordt achtergehouden voor de Stichting zelf.

Sinds de lancering op 20 januari 2022 heeft de koers van IMX het goed gedaan. Kort na de start bereikte het op 3 februari 2022 zijn all-time high van 3,39 dollar. Daarna ging het bergafwaarts, wat misschien ook te wijten was aan de algemene marktomgeving. In de laatste paar maanden ging het kruipend zijwaarts en bewoog de koers in een range rond 0,50 dollar.

Is ImmutableX de ultieme tussenpersoon?

In feite lijkt het project aan alles gedacht te hebben. Een algemeen NFT orderboek, wallet bridges en ZK rollups. Het bedrijf presenteert zichzelf als de ultieme tussenpersoon. Critici kunnen zich afvragen: waar is de decentralisatie? Het is immers een kernpunt van veel cryptoprojecten om geen tussenpersoon te hebben. Maar, zoals ImmutableX op indrukwekkende wijze presenteert, zou er toch een markt kunnen zijn voor gedecentraliseerde centrale spelers.

Met name in Azië is het project in het verleden in de gunst gekomen, wat alleen in september leidde tot een korte sterke pump van het project. Mocht de algemene marktomgeving stabiliseren en de NFT-markt ook weer meer kracht krijgen, dan kun je op dit moment niet uitsluiten dat ImmutableX ook (weer) sterker zal worden. Tot die tijd is het een geval van: Afwachten.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven