Nieuws - IMF ziet Bitcoin als belangrijke bescherming van activa

Door Luc Vesters

IMF ziet Bitcoin als belangrijke bescherming van activa

Bitcoin (BTC)
Wereldeconomie
IMF ziet Bitcoin als belangrijke bescherming van activa

Vooral mensen in landen met beperkende financiële regelgeving wenden zich steeds vaker tot Bitcoin om hun kapitaal vrijer over de grens te bewegen. Dat ontdekten onderzoekers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In hun rapport "A Primer on Bitcoin Cross-Border Flows" leggen ze uit hoe Bitcoin al wordt gebruikt om traditionele banksystemen te omzeilen. Dit treft vooral regio's in economische nood of met strenge kapitaalcontroles. Ze benadrukken ook dat een aanzienlijk deel van het Bitcoin-transactievolume afkomstig is uit landen als Argentinië en Venezuela, waar de bevolking lijdt onder een aanhoudend hoge inflatie.

Normaal gesproken vlucht kapitaal naar het buitenland op basis van economische indicatoren zoals de sterkte van de wisselkoers. Daarentegen vertoonden de bewegingen van Bitcoin een hogere correlatie met cryptospecifieke thema's zoals marktvolatiliteit of de "Fear and Greed" index. Toch heeft BTC alleen traditionele kapitaalstromen aangevuld: "Over het geheel genomen is er niet veel bewijs dat grensoverschrijdende Bitcoin-stromen bestaande kapitaalstromen hebben vervangen," stelt het onderzoek. Bovendien zouden "grensoverschrijdende on-chain transacties gemiddeld aanzienlijk groter zijn dan off-chain transacties". De aanzienlijk hogere transactiekosten op de Bitcoin blockchain zijn hier waarschijnlijk verantwoordelijk voor.

Het IMF is echter niet alleen maar positief. Bitcoin zou ook de inspanningen van regelgevende instanties ingewikkelder maken om financiële transacties te controleren om illegale activiteiten zoals witwassen te voorkomen.

Internationale samenwerking en een duidelijk regelgevend kader voor Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn daarom nodig. De EU heeft in ieder geval al gestandaardiseerde regelgeving op dit gebied met de MiCA-verordening.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven