Nieuws - Hoeveel kost een aanval van 51 procent op Bitcoin?

Door Luc Vesters

Hoeveel kost een aanval van 51 procent op Bitcoin?

Bitcoin (BTC)
Blockchain/Technologie
Hard fork Bitcoin

Na een 51 procent aanval op het Bitcoin-netwerk kan het netwerk moeilijk herstellen. De blockchain wordt beschermd door honderden miners en geverifieerd door duizenden node-operators en draait sinds de lancering continu. Tot nu toe is de proof-of-work blockchain nog niet gehackt.

Een rapport van Kraken gaat in op de verschillende consensusmechanismen. De gegevens maken voor het eerst duidelijk welke specifieke voorwaarden nodig zijn om een 51 procent-aanval op Bitcoin te kunnen uitvoeren.

Voorwaarden voor een Bitcoin-aanval

De cijfers van Kraken maken snel duidelijk dat wie Bitcoin wil hacken geld nodig heeft. Alleen al de 216 miljoen ASIC mining apparaten zouden bijna negen miljard dollar kosten. Ook de elektriciteitskosten zijn met bijna 20 miljoen dollar per dag een zware klap.

Ter vergelijking: het hacken van de Bitcoin fork Bitcoin Cash (BCH) lijkt een stuk eenvoudiger. Bitcoin-Gold (BTG) - ook een fork van de orginele BTC-blockchain - heeft al twee van dergelijke aanvallen gezien. In 2018 verdwenen in totaal 388.000 munten na de 51 procent aanval. Twee jaar later volgde nog een aanval. Hier werd echter slechts 72.000 Amerikaanse dollars gestolen.

Een aanval op Bitcoin is dus allesbehalve waarschijnlijk. Het kosten-bateneffect zou gewoon te klein zijn. De miners vormen samen met de node-operators een solide basis hiervoor. In de toekomst zouden de industrie rond Bitcoin en de recent toegenomen belangstelling vanuit institutioneel oogpunt nog meer kunnen bijdragen aan de beveiliging van het netwerk. Onlangs nog lanceerde 's werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock, een particulier bitcoin-trustfonds.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven