Nieuws - Hoe Ethereum miners de samenvoeging trotseren

Door Ted Maas

Hoe Ethereum miners de samenvoeging trotseren

Ethereum (ETH)
Ethereum Classic (ETC)
Mining
Minen, Crypto, Ethereum, Positioneren

De Ethereum samenvoeging trekt de stekker uit miners. Ze zijn zich aan het herpositioneren - en kijken naar alternatieve cryptocurrencies.

De dagen van mijnbouw zijn geteld voor Ethereum - de consensus omschakeling naar Proof of Stake is op de laatste rechte lijn. De effecten van de samensmelting worden nu al zichtbaar, met alternatieve blockchains die een abrupte toename in rekenkracht laten zien. Sommige "grote spelers" lijken ook over te stappen op alternatieve cryptocurrencies.

 

Ethereum Classic - terug naar zijn roots

Een trend die de laatste tijd op sommige netwerken is waargenomen: snelle verhogingen van de hashrate. Tenminste met cryptocurrencies die, zoals Ethereum, tot nu toe ook met GPU's, dat wil zeggen grafische kaarten, werden "gemined". Aangezien Ethereum stopt met mijnbouwactiviteiten met de overgang naar Proof of Stake, lijken mijnwerkers zich te heroriënteren op lucratieve vervangingsopties.

 

Miners vinden zichzelf opnieuw uit

De fusie stelt de miners voor de vraag: hoe nu verder? Als alternatief levert het delven van andere cryptocurrencies nog steeds wat op - maar veel minder dan Ethereum. Een speler uit de sector als Hive Blockchain volgt immers deze strategie na de fusie. De beursgenoteerde miner kondigde deze week in een persbericht aan dat het "al begonnen was met het analyseren van de ontginning van andere GPU-miniseerbare munten".

Een ander pakt Hut 8 Mining. Het bedrijf, dat ook aan de beurs genoteerd is, zei dat het ook op andere gebieden rekenkracht ter beschikking zou stellen. De machines kunnen "op verzoek worden ingeschakeld", aldus Hut 8, "om klanten kunstmatige intelligentie, machinaal leren of VFX-renderingdiensten aan te bieden". Het concept: high-performance computing on-demand.

 

Drie alternatieven

De Ethereum fusering laat een gat achter - vooral in de inkomsten van miners, voor wie de consensus verandering in eerste instantie een financiële tegenslag is. Zelfs met alternatieve cryptocurrencies kunnen de verliezen niet worden gedekt. 97 procent van de dagelijkse mijnopbrengst gaat naar Ethereum.

Het winstgevender scenario zou zijn om de hardware te verkopen en met de opbrengsten deel te nemen aan de staking, zoals "Butta", CMO bij Bitfly, die de grootste Ether mining pool exploiteert met Ethermine. Deze ontwikkeling heeft zich ook in de afgelopen maanden voorgedaan, zoals blijkt uit de daling van de prijs van tweedehands grafische kaarten.

De miners hebben dus drie opties: Het delven van andere munten, het verpatsen van grafische kaarten en het in ruil daarvoor staken, of - zoals Hut 8 Mining - het beschikbaar stellen van rekenkracht voor andere diensten. Welke miners ook kiezen, de samensmelting zal het crypto-ecosysteem opschudden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven