Nieuws - Hoe Ethereum de risico's van centralisatie wil verminderen

Door Ted Maas

Hoe Ethereum de risico's van centralisatie wil verminderen

Ethereum (ETH)
Staking
Hoe Ethereum de risico's van centralisatie wil verminderen

Vitalik waarschuwt voor centralisatie-problemen bij Ethereum. Er zijn momenteel te weinig ETH solo stakers. Zijn oplossing? Rainbow staking.

In een toespraak op ETHTaipei 2024 wees Ethereum-oprichter Vitalik Buterin op de buitensporige concentratie van ETH-stakers bij gecentraliseerde aanbieders, waaronder exchanges zoals Coinbase en Binance.

Hij benadrukte dat er momenteel niet genoeg solo stakers op Ethereum zijn. De redenen? Technische uitdagingen zoals het bedienen van hun eigen volledige node en financiële beperkingen zoals het moeten bezitten van ten minste 32 Ether (ETH).

Oorspronkelijk werd het minimum van 32 ETH ingesteld om de Ethereum blockchain niet te belasten met talloze kleine stakers. Met de ETH-prijs van 3.000 is er nu echter een aanzienlijke 100.000 euro aan Ether nodig om aan het minimum te voldoen.

Veel Ether hodlers hebben daarom staking gedelegeerd aan grote derde partij providers die een liquide staking service aanbieden. Dit beloont gebruikers met aan ETH gekoppelde tokens die inwisselbaar zijn voor hun gelockte, originele ETH. De meest populaire liquid staking oplossing is Lido, die een hoge marktdominantie heeft van 61,36 procent.

Een mogelijke oplossing voor de centralisatieproblemen zou rainbow staking zijn. Vitalik legde uit: "Het idee hier is om staking expliciet op te delen in twee types en ze heavy staking en light staking te noemen."

Dit zou de opkomst van een dominante liquide staking token kunnen voorkomen, die ETH zou kunnen vervangen als de belangrijkste valuta in het Ethereum netwerk. Het zou ook positieve economische prikkels creëren voor solo stakers. Hij merkte echter zelf op dat er nog meer onderzoek en ontwikkeling nodig is voordat Rainbow Staking een levensvatbaar ontwerp wordt voor staking op Ethereum.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven