Nieuws - Hoe deze upgrade Ethereum verandert

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Hoe deze upgrade Ethereum verandert

Hoe deze upgrade Ethereum verandert

Vergeleken met Solana schaalt Ethereum relatief langzaam. Een nieuwe upgrade is erop gericht om transacties per seconde te verhogen.

De Dencun upgrade, specifiek de introductie van EIP-4844, zal een significante impact hebben op het Ethereum netwerk en de Layer 2 sector in het bijzonder. De upgrade heeft als doel de transacties per seconde (TPS) aanzienlijk te verhogen, met als langetermijndoel een schaalbaarheid van meer dan 100.000 TPS. Deze kwantumsprong in efficiëntie zal gepaard gaan met een drastische verlaging van de gasvergoedingen op layer 2 netwerken zoals Arbitrum en Optimism, die na de implementatie kunnen vertienvoudigen.

Een dergelijke herijking van de kostenstructuren belooft de layer 2 netwerken van Ethereum weer op een concurrerend niveau te brengen met de tarieven van layer-1 blockchains zoals BSC, Avalanche en Solana. Dit zou niet alleen het technologische leiderschap van Ethereum moeten versterken, maar ook de toegankelijkheid en rendabiliteit van het netwerk aanzienlijk moeten verbeteren voor een bredere gebruikersbasis.

Huidige transactiekosten op verschillende Layer 2-netwerken.

Bron: IntoTheBlock

Wat betekent dit voor de Ethereum mainchain?

De Dencun-upgrade en de introductie van EIP-4844 zal in eerste instantie een potentiële vermindering betekenen van de directe inkomsten uit gasvergoedingen voor de Ethereum mainchain uit de Layer 2-netwerken, omdat de upgrade de kosten voor het gebruik ervan aanzienlijk zal verlagen. Desalniettemin zou deze verandering de adoptie en groei van L2 netwerken kunnen stimuleren, wat op zijn beurt het transactievolume en de activiteit erop zal doen toenemen.

Op de lange termijn zou dit kunnen leiden tot een toename van indirecte inkomsten voor de mainchain, omdat een grotere gebruikersbasis en een hoger transactievolume de behoefte aan interacties met de mainchain zou kunnen vergroten. Dit zou de Ethereum mainchain verder versterken als het centrale veiligheids- en vertrouwensanker van het hele Ethereum ecosysteem. En zijn rol consolideren in een steeds meer gediversifieerd netwerk van L2-oplossingen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven