Nieuws - Hoe de ERC-4337 standaard een revolutie teweegbrengt in het Ethereum ecosysteem

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Hoe de ERC-4337 standaard een revolutie teweegbrengt in het Ethereum ecosysteem

Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Hoe de ERC-4337 standaard een revolutie teweegbrengt in het Ethereum ecosysteem

Waarom is de ERC-4337 standaard zo uniek en wat is de impact ervan op het ETH ecosysteem? Is dit de sleutel tot de volgende golf van blockchainadoptie?

Wijdverspreide adoptie van Decentralised Finance (DeFi) en Non-fungible Tokens (NFT's) op Ethereum en andere blockchains is tot nu toe ongrijpbaar geweest. Er wordt nu verwacht dat de nieuwe ERC-4337 standaard en accountabstractie het ecosysteem naar een hoger niveau zullen tillen. Maar wat zit erachter en hoe kan het slagen?

Accountabstractie eenvoudig uitgelegd

Om te begrijpen waarom de nieuwe Ethereum-standaard zo interessant is, moet je eerst weten wat accountabstractie betekent. Stel je voor dat je een klassieke portemonnee hebt. Afhankelijk van waarmee je wilt betalen, kies je een veilige omgeving om een transactie uit te voeren. In veel gevallen accepteert de ontvanger echter alleen bepaalde soorten betalingen. Als je met een kaart betaalt, moet het te betalen bedrag vaak boven een bepaalde limiet liggen. Contant geld wordt voornamelijk geaccepteerd voor kleine bedragen en vouchers kunnen meestal alleen worden gebruikt bij speciale winkeliers en onder bepaalde voorwaarden.

Stel je nu een verbeterde versie voor: Je portemonnee is nu een slimme portemonnee. Hij heeft nu slechts één omgeving, maar deze omgeving kan echt alles. Het combineert al je bezittingen, fysiek of digitaal, in één portemonnee en past zich als een kameleon aan, waarbij het niet uit maakt welke betaalmethode je op dat moment ook nodig hebt.

Hoe werkt accountabstractie en ERC-4337 op de blockchain?

Het werkt op dezelfde manier op blockchainniveau. ERC-4337 maakt accountabstractie op Ethereum mogelijk en maakt ETH-wallets sterker door functies van rekeningen in extern bezit (EOA) en smart contracts slim te combineren.

Een EOA is eigenlijk een individuele rekening, zoals je bankrekening. Je beheert het met je privésleutel en kunt Ethereum of tokens verzenden en ontvangen (self-hosted wallets zoals MetaMask). Een "smart contract account wallet" daarentegen is meer een portemonnee met een ingebouwde assistent die het makkelijk maakt om te communiceren met apps en blockchainnetwerken met behulp van smart contracts. ERC-4337 combineert deze twee soorten cryptowallets in één.

Om het beter te begrijpen, kun je denken aan een mobiel tankstation voor gedecentraliseerde applicaties (dApps). Stel je voor dat je een auto hebt (je dApp) die gas (gas op Ethereum) nodig heeft om te rijden. Normaal gesproken zou je naar het dichtstbijzijnde tankstation (exchange waar je ETH kunt kopen) moeten rijden om benzine te halen.

Maar met ERC-4337 gaat het veel soepeler. Je plaatst gewoon een bestelling en poef, iemand (een "betaalmeester") komt langs en vult je auto rechtstreeks in je garage. In deze analogie is je auto de dApp, het gas is het gas dat je nodig hebt om te handelen en de "betaalmeester" is de ERC-4337 standaard die ervoor zorgt dat het gas direct bij je dApp wordt afgeleverd.

Dit maakt het gebruik van Ethereum wallets veel gemakkelijker voor gebruikers. Je hebt alleen genoeg geld in je portemonnee nodig, en al het andere - zoals swaps, het kopen en verkopen van NFT's, het aanmaken van wallets en het betalen van vergoedingen - wordt automatisch voor je gedaan op de achtergrond door ERC-4337 met accountabstractie.

Dit zijn de voordelen van de nieuwe Ethereum standaard

ERC-4337 biedt een aantal voordelen die de gebruikerservaring sterk kunnen vereenvoudigen bij het omgaan met blockchainnetwerken en NFT's in het bijzonder. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van ERC-4337:

1. Gasloze transacties

De "gascrisis" van Ethereum is een bekend probleem voor veel gebruikers in de cryptowereld. Met ERC-4337 kunnen gebruikers transacties uitvoeren zonder ETH of andere cryptocurrencies in hun wallet, dankzij accountabstractie.

In plaats van ETH-gaskosten te betalen, stelt deze nieuwe standaard gebruikers in staat om transacties uit te voeren zonder ETH in hun wallet. Men zou ook kunnen betalen met andere cryptocurrencies zoals USDC, DAI, WBTC, enz. Een interessante manier om nieuwe gebruikers aan te trekken die nog onervaren zijn in de wereld van NFT's en cryptocurrencies.

2. Gebundelde transacties

Bovendien maakt ERC-4337 het mogelijk om meerdere on-chain operaties te bundelen in slechts één transactie. Stel je voor dat je NFT's wilt versturen naar een andere wallet, terwijl je ook andere tokens tegelijkertijd in dezelfde transactie wilt verstuewn. Dat kan dankzij ERC-4337. Alles in slechts één transactie. Dit vermindert zowel de complexiteit als de duur van transacties enorm.

3. Eenvoudigere en veiligere Ethereum wallets

Een ander aspect dat ERC-4337 onderscheidt is de vereenvoudiging van accountbeheer. In plaats van te worstelen met een complex cryptografisch sleutelpaar, kun je nu eenvoudig je wallets beheren met je Apple of Google account.

4 Tijdelijke toegang tot wallets en tokens

Tot slot maakt ERC-4337 het gebruik van "sessiesleutels" mogelijk. Dit zijn tijdelijke sleutels waarmee een cryptowallet gedurende een bepaalde periode op een specifieke manier kan communiceren met een specifieke app. Men kan zich voorstellen dat sessiesleutels erg populair worden in de NFT-gamescene, waar ze kunnen worden gebruikt in combinatie met een spel om ervoor te zorgen dat men niet veel transacties hoeft te ondertekenen of zich zorgen hoeft te maken over het later weer intrekken van tokenrechten.

5. Aanpassen van wallet permissies

Last but not least stelt ERC-4337 gebruikers in staat om de permissies van hun accounts aan te passen. Men kan bijvoorbeeld transacties met meerdere handtekeningen aanvragen, alleen bepaalde adressen toestaan om transacties uit te voeren in eigen naam, of zelfs bepaalde activiteiten volledig beperken. Deze functie biedt NFT-gebruikers en NFT-centrische DAO's meer controle over hun on-chain accounts.

Conclusie

ERC-4337 heeft het potentieel om de gebruikerservaring bij het omgaan met cryptocurrencies en NFT's aanzienlijk te verbeteren. Het biedt voordelen zoals eenvoudigere en veiligere accounts, gasloze transacties, gebundelde transacties, geautoriseerde activiteiten en het gebruik van sessiesleutels. Door deze functies zou ERC-4337 kunnen leiden tot een grotere adoptie van NFT's.

In het algemeen biedt ERC-4337 veel functies die traditionele banken hun klanten aanbieden, allemaal zonder de noodzaak om een financiële instelling te vertrouwen. Als gevolg hiervan zou ERC-4337 kunnen leiden tot een aanzienlijke toename in het gebruik van NFT's. Door het gemakkelijker te maken om NFT's aan te schaffen, op te slaan, te beveiligen en terug te vorderen, is de upgrade ongetwijfeld een nieuwe mijlpaal op weg naar massale adoptie.

Hoewel er tot nu toe weinig informatie is over de verspreiding van de ERC-4337 standaard, tonen sommige wallet ontwikkelaars, zoals Stackup en MetaMask, al interesse in het gebruik ervan. Het is echter duidelijk dat deze standaard het potentieel heeft om de interactie met blockchainnetwerken aanzienlijk te vereenvoudigen en te verbeteren. Het lijkt daarom waarschijnlijk dat de standaard dit jaar meer verspreid zal raken in het Ethereum ecosysteem.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven