Nieuws - Hoe China de yuan tegenover USDT positioneert

Door Mike Hesp

Hoe China de yuan tegenover USDT positioneert

De Amerikaanse dollar is nog altijd koning in de wereld van digitale betalingen maar dat zou weleens kunnen veranderen. Twee Chinese zwaargewichten, JD.com en Ant Group, hebben hun vizier gericht op een digitale tegenaanval: een aan de offshore-yuan gekoppelde stablecoin die het monopolie van USDT moet doorbreken.

Volgens bronnen van persbureau Reuters voeren JD.com en Ant vertrouwelijke gesprekken met de Chinese centrale bank (PBOC) om goedkeuring te krijgen voor dergelijke stablecoins, te lanceren in Hongkong. De digitale munt zou gekoppeld worden aan de yuan die buiten het Chinese vasteland circuleert de zogenaamde CNH en vormt daarmee een alternatief voor de dominante digitale dollar, USDT.

Vanaf 1 augustus treedt in Hongkong een nieuw vergunningssysteem in werking voor stablecoin-uitgevers. JD.com en Ant willen daar als eerste op inspelen, al vinden ze de huidige opties te beperkt. Een stablecoin gebaseerd op de Hongkong-dollar die zelf aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld draagt immers niet bij aan het grotere doel: de yuan internationaal op de kaart zetten.

Voormalig vicevoorzitter van de Bank of China, Wang Yongli, waarschuwde in juni op sociale media: “Het zou strategisch onverantwoord zijn als grensoverschrijdende yuan-betalingen niet kunnen concurreren met dollar-stablecoins.”

USDT regeert de markt – ook in China

Volgens de Bank for International Settlements (BIS) is ruim 99 procent van alle stablecoins wereldwijd gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. USDT uitgegeven door Tether heeft hierin met 68 procent het grootste marktaandeel. En ook Chinese gebruikers maken er steeds meer gebruik van. De Hongkongse broker CryptoHK meldde aan Reuters dat het USDT-handelsvolume van Chinese klanten sinds 2021 is vervijfvoudigd, vooral voor internationale transacties.

De oorzaak? Kapitaalrestricties, geopolitieke spanningen en onstabiele valuta in opkomende markten maken USDT tot een aantrekkelijk alternatief voor exporteurs. “China is op een punt gekomen waarop het simpelweg niet meer aan de zijlijn kan blijven toekijken,” stelt Xiao Feng, voorzitter van cryptobeurs HashKey.

JD.com mikt wereldwijd

JD.com-oprichter Richard Liu kondigde in juni aan wereldwijd licenties te willen aanvragen voor stablecoins in alle grote valuta. Het doel: internationale betalingen tot 90 procent goedkoper maken en transacties binnen tien seconden afronden.

De eerste stap zou een yuan-stablecoin in Hongkong zijn. Daarna wil JD.com het model uitrollen naar andere regio’s, zoals de Chinese vrijhandelszones. Ant Group kijkt ondertussen naar vergunningen in zowel Hongkong als Singapore. JD’s dochteronderneming Coinlink Technology is al actief binnen de HKMA Stablecoin Sandbox – een proefproject van de Hongkongse financiële toezichthouder.

De concurrentie is hevig: meer dan 40 bedrijven, waaronder Circle en Standard Chartered, bereiden zich voor op een aanvraag. De eisen zijn streng: minimaal 25 miljoen HKD aan eigen vermogen, een fysiek kantoor in Hongkong en strikte regels rond transparantie, risicobeheer en antiwitwasmaatregelen.

Yuan onder druk, stablecoin als digitale doorbraak?

China probeert al jaren de yuan als wereldhandelsmunt te positioneren, maar met matig resultaat. In mei 2025 had de yuan volgens SWIFT slechts 2,89 procent van het wereldwijde betalingsverkeer in handen het laagste niveau in bijna twee jaar. De Amerikaanse dollar domineert met 48,46 procent.

Een offshore-yuan-stablecoin zou hier verandering in kunnen brengen. Anders dan de door Peking verboden cryptomunten, biedt deze digitale variant een legitiem pad om de yuan buitenlands aantrekkelijk te maken zonder binnenlandse regelgeving te schenden. PBOC-gouverneur Pan Gongsheng noemde stablecoins recent nog “een grote regelgevende uitdaging”. Zijn adviseur Huang Yiping liet weten dat een yuan-stablecoin in Hongkong “een serieuze optie” is.

Groot marktpotentieel, maar verdeeld optimisme

De totale marktwaarde van stablecoins bedraagt op dit moment zo’n 258 miljard dollar. Volgens Standard Chartered kan dit in 2028 oplopen tot twee biljoen dollar. JPMorgan is sceptischer: de bank ziet weinig gebruik buiten handelsplatformen en voorspelt slechts 500 miljard dollar aan marktkapitalisatie in 2028.

China’s digitale schaduwspel via Hongkong

Wat JD.com en Ant Group voorstellen, is meer dan een financiële innovatie het is een geopolitiek schaakstuk. Terwijl de VS, met steun van voormalig president Trump, volop inzet op USDT en USDC, zoekt China via de achterdeur een plek aan tafel in de wereld van digitale valuta. Of de PBOC uiteindelijk groen licht geeft, wordt daarmee een lakmoesproef voor China’s toekomstige crypto-koers.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven