Nieuws - Hoe ChatGPT de internationale concurrentie voor microchips beinvloed
Door
Er is een strijd losgebarsten over de grondstoffen voor microchips. De vraag neemt toe door de AI-explosie - met flinke gevolgen voor miners.
Op 3 juli kondigde de Chinese regering aan dat ze de export van gallium en germanium aan strengere controles gaan onderwerpen. Voor de export is voortaan een vergunning nodig. Gallium en germanium zijn belangrijke metalen bij de productie van halfgeleiders, transistors, lasers en andere elektronische componenten. Vooral fabrikanten van microchips zijn ervan afhankelijk. De AI-hype doet ondertussen de vraag naar krachtige chips stijgen en verhevigt de internationale strijd om de productie, ontwikkeling en handel in halfgeleiderproducten.
Volgens de verklaring van de Chinese Kamer van Koophandel treedt de nieuwe regel op 1 augustus in werking. Exporteren zonder vergunning wordt dan strafbaar. Het ministerie van Handel rechtvaardigt de actie met de bescherming van de nationale veiligheid. Amerikaanse beleidsmakers voerden afgelopen najaar een soortgelijk argument aan toen ze besloten nieuwe sancties op te leggen aan China in de chipindustrie. Ze ontzegden China de toegang tot bepaalde halfgeleiderproducten. Onder hen de krachtige A100-chips van Nvidia en de nieuwste versie, de H100.
Volgens mediaberichten overweegt het Amerikaanse ministerie van Handel nu ook om de exportregels aan te scherpen. Vooral voor speciale chips die worden gebruikt bij de toepassing van kunstmatige intelligentie. De VS loopt voorop in de ontwikkeling van deze chips. China bezit echter een groot deel van de zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor de productie ervan. Volgens de Tagesschau produceert China 95 procent van alle gallium ter wereld en 67 procent van alle germanium.
Terwijl ontwikkelde landen strijden om dominantie in de technologie-industrie, is de vraag voor de cryptosector of de toenemende vraag naar chips een bedreiging vormt voor de mining-sector. Miners hebben ook krachtige chips nodig voor hun hardware. Andere sectoren, zoals de auto-industrie of de zonne-energiesector, hebben deze componenten ook nodig. Chipfabrikanten optimaliseren hun producten voor de meest veelbelovende sectoren.
Niet alle chips zijn hetzelfde en niet alle chips bevatten dezelfde grondstoffen. Miningchips zijn niet zo geschikt voor AI-ondersteuning en visa versa. Nvidia, bijvoorbeeld, kondigde dit jaar nog aan dat het zich zou terugtrekken uit de cryptosector en zich meer zou richten op de ontwikkeling van AI-chips. Bitcoin heeft desondanks niets van zijn rekenkracht verloren.
Slechts een paar dagen na het nieuws van Intel kondigde Twitter-oprichter en Bitcoin-voorstander Jack Dorsey plannen aan om te minen. Hij wil mine-apparatuur gaan bouwen met zijn bedrijf The Block. De fintech zei dat het "grote hoeveelheden" chips van Intel had gekocht. The Block bouwt ook zijn eigen chips. Totdat de ontwikkeling is afgerond, gebruikt het bedrijf echter de producten van Intel. Door zijn eigen apparaten te maken, hoopt de fintech de centralisatie van het aanbod van bitcoin mining ASIC's tegen te gaan. Momenteel wordt de markt gedomineerd door twee grote aanbieders, Bitmain en MicroBT.