Nieuws - Hoe anoniem zijn Bitcoin transacties?

Door Ted Maas

Hoe anoniem zijn Bitcoin transacties?

Hoe anoniem zijn Bitcoin transacties?

Vaak wordt gedacht dat Bitcoin anoniem is. In feite is de cryptocurrency echter pseudoniem. Kunnen Bitcoin-transacties worden getraceerd?

Is Bitcoin anoniem of niet? Bitcoin heeft nog steeds de reputatie dat het vooral gebruikt wordt voor illegale doeleinden, bijvoorbeeld om geld wit te wassen zonder gezien te worden. In feite is de cryptocurrency echter pseudoniem.

Dat komt omdat de blockchaintechnologie een openbaar toegankelijke database is, waar men alle transacties die ooit zijn gedaan kan volgen. De respectievelijke adressen bestaan echter alleen uit cijfers en letters en zijn dus alfanumeriek. Met een beetje analytische vaardigheid of de nodige technische basiskennis is het dan mogelijk om te achterhalen wie hoeveel Bitcoins naar wie heeft gestuurd.

In het verleden vielen criminelen herhaaldelijk voor de misvatting dat Bitcoin een anonieme valuta is, wat wetshandhavers uiteindelijk in de kaart speelde. Zo hoeven ze alleen maar uit te zoeken aan welke exchange het betreffende BTC-adres is gekoppeld en kunnen ze de gegevens van criminelen achterhalen.

Toch hebben criminelen al lang manieren gevonden om hun sporen uit te wissen. Zo zijn er zogenaamde Bitcoin mixers die de BTC via verschillende adressen versturen totdat ze niet meer of moeilijk te traceren zijn. De exploitanten van de legendarische crypto-zwendel PlusToken hebben enkele miljoenen Amerikaanse dollars laten verdwijnen in de diepten van de crypto-sector.

Welke cryptocurrencies zijn anoniem?

Tot slot zijn er ook cryptocurrencies, zogenaamde privacy coins, die "standaard" een zekere anonimiteit bieden. Een van de bekendste is waarschijnlijk Monero. Daar zorgen de sing-signatures ervoor dat de sporen geleidelijk vervagen. Een systeem vergelijkbaar met bitcoin mixers.

De cryptocurrency DASH biedt ondertussen de optie "Privacy Send". Hiermee kunnen gebruikers optioneel hun sporen op het web wissen. De transactie wordt gemixt met die van anderen, zodat niet meer te achterhalen is welke persoon welke transactie heeft gedaan.

ZCash is ook een privacy munt. Het protocol berust hier op het zogenaamde zero-knowledge proof ZKSnark. Beide partijen bij een transactie moeten de transactie kunnen verifiëren zonder de identiteit van de ander te hoeven kennen. Toch worden dergelijke coins zeldzamer en zeldzamer. Bij het aanvragen van licenties wordt steeds vaker ingezet op het verbod van privacycoins.

 

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven