Nieuws - Hodlonaut vs Craig Wright: Is hij Satoshi Nakamoto?

Door Ted Maas

Hodlonaut vs Craig Wright: Is hij Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto, Rechtzaak, Bitcoin proces

Maandag begon het Bitcoin-proces tegen Craig Wright en Twitter-pseudoniem Hodlonaut. De twee vechten sinds 2019 met elkaar, waardoor in de rechtszaal de vraag rijst: is Wright echt Satoshi Nakamoto?

Wie zoekt naar de uitvinder van Bitcoin komt altijd dezelfde naam tegen: Satoshi Nakamoto. Het probleem: het is een pseudoniem. Waarschijnlijk kent niemand zijn ware identiteit.

Het Satoshi mysterie

Al jaren speculeren mensen in de cryptospace over wie de echte Satoshi is. Namen als Hal Finey of Dave Kleiman zweven al lang rond op het net. De Australische multimiljonair Craig Wright beweert zelfs zelf de uitvinder van Bitcoin te zijn.

Dit veroorzaakt herhaaldelijk soms lachwekkende geschillen: onlangs nog ging de podcasthost van "What Bitcoin Did", Peter McCormack, tekeer tegen de "vermeende" Satoshi. Hij noemde hem een oplichter, een leugenaar en een idioot. Wright spande hiertegen een rechtszaak aan. Een Britse rechter van het Hooggerechtshof oordeelde: de beledigingen zouden zijn reputatie ernstig schaden. McCormack zou een schadevergoeding van slechts 1 Britse pond moeten betalen.

De zaak Hodlonaut vs Craig Wright

In maart 2019 begon het volgende drama. Een Twittergebruiker bekend onder het pseudoniem Hodlonaut publiceerde enkele vervelende berichten over Wright. In de berichten, die later werden verwijderd, beschuldigde hij laatstgenoemde ervan een leugenaar en een oplichter te zijn.

De vermeende Satoshi vocht terug en diende een aanklacht in tegen zijn kwelgeest. Een maand later, om de identiteit van de onbekende persoon te achterhalen, zette hij een "premie" uit in de vorm van 5000 US dollar in Bitcoin Satoshi Vision (BSV).

Een privédetective onthulde de echte persoon achter Hodlonaut. Hij heeft een declaratoire uitspraak gedaan in Noorwegen. Op grond daarvan was hij niet verplicht Wright schadevergoeding te betalen. Wright op zijn beurt klaagde Hodlonaut in juni 2019 in het Verenigd Koninkrijk aan wegens smaad.

De Britse rechters oordeelden in mei van dit jaar dat er geen ernstige schade was toegebracht aan de reputatie van Wright. Hodlonaut werd veroordeeld tot betaling van 112.000 Britse pond aan gerechtskosten.

Lopende gerechtelijke procedures

In Noorwegen loopt sinds maandag een dagenlange rechtszaak. Twittergebruiker @bitnorbert deed ter plaatse live verslag van de gebeurtenissen. Hij vatte de eerste drie dagen van het proces samen. Volgens hem "zou de rechtbank de grootste rechtszaal van Noorwegen zeven dagen lang voor deze zaak hebben gereserveerd". De eerste twee dagen, zei hij, waren openingsverklaringen van beide partijen, waarin de advocaten het bewijsmateriaal doornamen dat zij hadden ingediend. "Die dagen voelden een beetje lang aan omdat advocaten die dingen hardop voorlezen niet erg interessant zijn," zei hij.

Gisteren kwam er echter schot in de zaak bij het kruisverhoor van de partijen - Hodlonaut en Wright. Het vermoeden was dat Wright's kant zal proberen Hodlonaut te delegitimeren als een gewone cyber-mobber, en dat hebben ze inderdaad geprobeerd. Maar het blijft niet echt hangen als Hodlonaut kan aantonen dat Wright hetzelfde doet.

Twitter gebruiker @bitnorbert

Volgens hem is het moeilijk te zeggen waar de rechter tot nu toe staat. Noorwegen heeft geen jury, alleen rechters, zei hij. "Dus uiteindelijk wordt alles door haar beslist. Zij stelt kritische vragen aan beide partijen, zoals het hoort," legde hij uit.

Na gisteren denk ik persoonlijk dat ze het moeilijk heeft met Wright, want hij had moeite om veel dingen uit te leggen en werd erg emotioneel.

Twitter gebruiker @bitnorbert

Getuigen van beide partijen zullen naar verwachting in de komende dagen verschijnen en hun getuigenis afleggen. Trouwens, alle betrokken partijen staan onder ede. In Duitsland bijvoorbeeld wordt eenieder die onder ede een valse verklaring aflegt overeenkomstig artikel 288, lid 2, van het strafwetboek, gestraft met een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar.

Hoe belangrijk is de zaak voor Bitcoin?

De beweging #WeAreAllHodlonaut, in 2019 al opgericht na de jacht op Hodlonaut, kreeg vlak voor het proces weer meer aandacht. In juni deelde Hodlonaut mee hoeveel geld hij al had uitgegeven in de strijd tegen CSW.

Om hem financieel te steunen werd de DefindingBTC-campagne gelanceerd. "Donaties zijn NU live - we streven naar US$2.1 miljoen, maar elke Sat telt", staat er op Twitter. Voor de Bitcoin-gemeenschap gaat deze zaak over meer dan alleen Hodlonaut tegen Craig Wright winnen. Een uitspraak ten gunste van de pseudonieme Twitteraar zou een precedent scheppen. In de toekomst zou het de toon kunnen zetten voor andere Bitcoin-gerelateerde rechtszaken.

Veel Bitcoiners betwijfelen of de onbetrouwbare Australiër echt Satoshi Nakamoto is. Toch blijft Wright zijn standpunt verdedigen. Degenen die hun huiswerk hebben gedaan, weten echter al lang dat we allemaal Satoshi Nakamoto zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven