Nieuws - Het onbedoelde succesverhaal van de duurste grap aller tijden

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Het onbedoelde succesverhaal van de duurste grap aller tijden

Dogecoin (DOGE)
Elon Musk
Altcoins
Jackson Palmer ontwikkelde Dogecoin samen met een vriend als grap

Jackson Palmer ontwikkelde Dogecoin met een vriend om de draak te steken met de cryptoruimte. Ondertussen is DOGE miljarden waard. Het verhaal van een felle cryptocriticus.

Een tokenvoorraad van 100 miljard, die elk jaar met vijf miljard toeneemt, "Comic Sans" als het officiële lettertype, het gezicht van de beroemde Shiba Inu's "Doge", die in zijn hoogtijdagen de beroemdste meme op het internet was, en een ontwikkelingsteam dat duidelijk niets van crypto afwist: De eerste meme cryptocurrency Dogecoin, gecreëerd in 2013, niet als een grap opvatten was bijna onmogelijk bij de start. Maar ondertussen wist DOGE zelfs door te dringen tot de top tien van meest waardevolle cryptocurrencies, overschreed bijna de grens van US$1 dankzij een populaire TikTok-trend, en bereikte in mei vorig jaar een piek van US$89 miljard.

Niemand had dit succes verwacht, zeker niet de vriendelijke uitvinders van Dogecoin, Jackson Palmer en Billy Markus. Maar het is juist de clou van hun grap: de bijna onuitputtelijke tokenvoorraad en de toevoeging van vijf miljard tokens per jaar. Want de Memecoins vervullen een belangrijk doel in de crypto-ruimte en democratiseren de (gedecentraliseerde) financiële wereld. Dat is tenminste wat hun fans beweren. Dankzij de lage transactiekosten en hoge snelheid wordt de cryptocurrency ook wel liefkozend "Bitcoin voor microtransacties" genoemd.

Het feit dat de meme-liefhebbende rijkste man ter wereld, Elon Musk, zichzelf tot beschermheilige (in zijn woorden "dogefather") benoemde, heeft de "grap" vervolgens onherroepelijk op de Olympus van de cryptocurrencies gehesen. En Jackson Palmer? Hij blijft de draak steken met de cryptoruimte.

Het is een principekwestie voor hem

Terwijl de oorspronkelijke Memecoin duizenden keren is geïmiteerd en grotendeels verantwoordelijk is voor het succes van altcoin-projecten zoals de talrijke Doge-uitlopers (Floki Inu, Baby Doge, Shiba Inu, enz.) en andere "dierentokens" (zoals ApeCoin en zijn NFT-collectie Bored Ape Yacht Club), heeft Jackson Palmer de cryptoruimte grotendeels de rug toegekeerd.

Eigenlijk was hij vanaf het begin overtuigd van de blockchaintechnologie en wilde hij helpen met Dogecoin. Het idee was om het voor nieuwkomers in de cryptoruimte gemakkelijker te maken om aan de slag te gaan met eenvoudige taal en een behulpzame gemeenschap.

Maar Palmer is in 2015 al van gedachten veranderd: Bitcoin-hacks en talrijke oplichtingspraktijken deden zijn vertrouwen in de cryptosector wankelen. De DOGE-gemeenschap werd eind 2014 het slachtoffer van een miljoenenaanval en durfkapitaal stroomde ongecontroleerd naar projecten zonder inhoud. Dit alles bracht de programmeur ertoe te stoppen. Hij droeg zijn ontwikkelingsactiviteiten over aan een team van vertrouwelingen en schonk zijn volledige Dogecoin-bezit aan een goed doel, zoals hij vertelt in een commentaar uit 2018 voor Vice. Sindsdien zijn zijn negatieve opvattingen over crypto geïntensiveerd.

"Rechtse, hyperkapitalistische technologie"

Hoewel Jackson Palmer zijn activiteiten als blockchainontwikkelaar allang heeft opgehangen, houdt hij nooit op met het delen van zijn kritische kijk op crypto onder zijn Twitter handle @ummjackson. Op de vraag of hij ooit definitief zou terugkeren naar cryptocurrency, antwoordde hij in 2021: "Na jaren van studie ben ik van mening dat cryptocurrencies een inherent rechtse, hyperkapitalistische technologie zijn die vooral is ontworpen om de rijkdom van de voorstanders ervan te vergroten door een combinatie van belastingontwijking, verminderd regelgevend toezicht en kunstmatig afgedwongen schaarste."

Ondanks de beweerde "decentralisatie", zei Palmer, "De cryptocurrency-industrie wordt gecontroleerd door een machtig kartel van rijke figuren die in de loop der tijd veel van dezelfde instellingen hebben overgenomen die geassocieerd worden met het bestaande gecentraliseerde financiële systeem dat zij beweren te vervangen."

Op papier, of beter gezegd in een tiendelige Twitter thread, zette Palmer deze afrekening met de cryptoruimte in juli vorig jaar online.

Een maand later kondigde de Dogecoin Foundation haar herschikking aan. Deze keer onder meer cryptogrootheden als Vitalik Buterin en een vertegenwoordiger van Elon Musk. De zelfopgelegde doelen van het Dogecoin bestuur: de verdere ontwikkeling van de Dogecoin blockchain, de ondersteuning van het Dogecoin ecosysteem en de versterking van de gemeenschap.

Van plezier naar ernst

Tegelijkertijd kan Tesla-baas Musk het niet nalaten te wijzen op de voordelen van Memecoin. Zelfs een met Dogecoin gefinancierde ruimtevlucht door zijn bedrijf SpaceX is in de maak. Het zou de eerste crypto-ruimtevlucht ooit zijn.

Het valt niet te ontkennen dat Jackson Palmer's crypto grap allang serieus is geworden. En de durfkapitalisten, de rijken en machtigen, met wie hij vorig jaar nog rekeningen aan het vereffenen was? Zij maken al lang deel uit van het DOGE-ecosysteem.

Ondanks dit alles blijft de nuchtere ontwikkelaar grappen maken: Palmer herformuleerde onlangs de reclamecampagne van Crypto.com en haar slogan "Fortune favours the brave" naar "Fortune favours the celebrities paid in US dollars". Inclusief een GIF van Crypto.com merkambassadeur Matt Damon, wiens gezicht waarschijnlijk een of twee investeerders heeft overgehaald om de markt te betreden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven