Nieuws - Het Berlijns blockchainproject LUKSO lanceert Mainnet

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Het Berlijns blockchainproject LUKSO lanceert Mainnet

NFT
Ontwikkelingen
Het Berlijns blockchainproject LUKSO lanceert Mainnet

Sociale media, virtuele mode en NFT's: Het Duitse cryptoproject LUKSO wil de blockchain voor creatievelingen worden en heeft een belangrijke stap in deze richting gezet. Want het mainnet is inmiddels live.

Na vijf jaar hard werken heeft de cryptostartup LUKSO op 23 mei zijn mainnet gelanceerd. Dit is het begin voor de ontwikkeling van toepassingen op de Layer 1 blockchain. Echter wil LUKSO met zijn netwerk vooral de creatieve scene aanspreken en verder kijken dan de gebruikelijke focus op financiële toepassingen in de blockchainsector. Het project uit Berlijn richt zich op use cases zoals social media, digital mode en NFT’s.

"Het idee van LUKSO is om de blockchain buiten de financiële wereld te zijn, met minder een financiële focus en meer richting de creatieve economie," vertelde medeoprichter en voormalig Ethereum-ontwikkelaar Fabian Vogelsteller aan CoinDesk.

Marjorie Hernandez, een andere medeoprichter van LUKSO, heeft ook een start-up opgericht die zich bezighoudt met "phygital" mode. Dit betekend een mix van fysiek en digitaal. Zo zou bijvoorbeeld met de infrastructuur van LUKSO een paar sneakers als NFT extra op de blockchain kunnen worden verankerd.

LUKSO: Eigenijk Ethereum, alleen anders

Als "Ethereum-veteraan" staat Fabian Vogelsteller bekend om de ontwikkeling van de ERC20 token-standaard. Met LUKSO hebben Hernandez en hij een nieuw ecosysteem opgericht om hun visie van een industrie specifieke blockchain voor de creatieve industrieën te realiseren.

Hiervoor was het echter noodzakelijk om naast Ethereum een nieuw netwerk te hebben. "LUKSO is technisch gezien net als Ethereum," vertelt Vogelsteller aan CoinDesk. Vogelsteller heeft de afgelopen vier jaar echter een reeks nieuwe tokenstandaarden ontwikkeld, die vooral draaien op een "on-chain account systeem" de zogenaamde "universele profielen".

Het zijn "interoperabele op blockchain gebaseerde profielen die verifieerbare identiteiten in de digitale wereld mogelijk maken", aldus de website van het project. Dit moet gebruikers volledige controle geven over hun gegevens, identiteit en virtuele activa. Het doel hiervan is blockchaintoepassingen eenvoudiger maken om ze te helpen een massale adoptie te bereiken.

"Het ontbrekende stuk dat we nodig hebben in de blockchainruimte, en de reden waarom het nog niet echt tot adoptie is gekomen en dan bedoel ik niet alleen marktadoptie maar mensen die netwerken en blockchains daadwerkelijk gebruiken. Is dat het gebruiken ervan extreem moeilijk is geweest", aldus Vogelsteller.

Om 20 verschillende token-standaarden te implementeren, moeten ook nieuwe smart contracts worden ondersteund. Daarvoor is er een nieuwe laag 1 blockchain nodig, die met LUKSO sinds enkele dagen klaar is.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven