Nieuws - Helium en T-Mobile lanceren 5G mobiele dienst
Door
IoT-blockchain Helium en T-Mobile werken samen aan een gedecentraliseerd 5G-netwerk. Kan het project de recente controverse achter zich laten?
Op 20 september kondigden de oprichters achter het IoT-netwerk Helium een partnerschap aan met mobiele operator T-Mobile. Samen willen de twee werken aan een gedecentraliseerd 5G-netwerk met de naam Helium Mobile. Deze beschrijft zichzelf als 's werelds eerste "crypto-carrier".
De dienst moet begin 2023 in de VS van start gaan. Het 5G-netwerk van zowel T-Mobile als Helium zal dan hoogwaardig mobiel internet naar de smartphones van de gebruikers brengen. Net als bij gewone aanbieders van mobiele telefonie zullen er verschillende tarieven zijn. Deze zullen beschikbaar zijn voor slechts vijf dollar per maand en zouden dus aanzienlijk goedkoper zijn dan de huidige tarieven. Daarnaast zullen klanten zogenaamde MOBILE-tokens kunnen delven.
Helium Mobile belooft zelfs: hoe groter het netwerk, hoe lager de kosten. Dat klinkt in eerste instantie als een veelbelovende visie. Het ivd-project is de afgelopen weken echter niet zonder controverse geweest.
De visie van een wereldwijd, gedecentraliseerd netwerk voor het Internet of Things (IoT) leverde Helium de reputatie op van "People's Network". In een rapport in het zakenblad Forbes werden onlangs echter ernstige beschuldigingen geuit aan het adres van de oprichters van de blockchain. Zij zouden een groot deel van de HNT tokens hebben opgepot bij de start van het project. Volgens Forbes werd een kwart van de tokens al in de eerste maanden van de blockchain gemined door insiders.
Geen bijzonder "mensgericht" beeld voor het project. Vooral omdat het leeft van zijn talrijke knooppunten, in de vorm van individuele gebruikers. Het concept achter Helium is inderdaad veelbelovend. Via het eigen "proof-of-coverage" consensusmechanisme bewijzen gebruikers dat zij via hun modules bandbreedte beschikbaar stellen. Zo delven ze de HNT-tokens. Zo moet het netwerk wereldwijd connectiviteit bieden zonder een centraal aangelegde infrastructuur.
Helium is ondertussen enorm gegroeid. En eigenlijk zou deze groei ten goede moeten komen aan de individuele knooppunten. Maar de laatste maanden zijn er klachten van gebruikers over steeds lagere beloningen bij het prospecteren. Het Reddit-forum van het project is bezaaid met berichten van gebruikers die weinig tot geen HNT verdienen. De modules voor het leveren van bandbreedte kosten echter vaak enkele honderden Amerikaanse dollars. Voor veel knooppuntbeheerders zal dit op lange termijn niet lonen. Sommigen zullen hun apparaten helemaal uitschakelen. Tech-ondernemer Liron Shapira uitte hiervoor scherpe kritiek op het project.
Te midden van het debat over dalende beloningen kondigde het project zijn voornemen aan om zijn infrastructuur over te schakelen op de Solana blockchain. Grote delen van de Helium blockchain, waaronder het token, de bestuursstructuur en het proof-of-coverage consensusmechanisme, zullen dan op Solana draaien. De ontwikkelaars achter Helium hopen dat dit de schaalbaarheid en interoperabiliteit van het protocol zal vergroten.
Solana staat de laatste maanden echter meer bekend om zijn netwerkstoringen dan om zijn geavanceerde schaalbaarheid. Technisch gezien bevindt het mainnet van de blockchain zich in de beta-testfase. Verdere uitval zou ook kunnen leiden tot storingen in de werking van het toekomstige Helium-netwerk. Het is dan ook de vraag waarom de ontwikkelaars van Helium hun eigen blockchain, die tot dusver relatief goed draait, aan dit risico willen blootstellen.
In ieder geval was de gemeenschap unaniem over de verandering: 81 procent stemde voor. Ze verwachten blijkbaar dat het IoT-project weer zal opbloeien. Want ondanks de opkomende tegenwind: Helium heeft nog steeds het potentieel om een toonaangevende Web3-toepassing te worden. Het project heeft, zoals veel jonge blockchainprojecten, last van de gebruikelijke kinderziektes. De visie is veelbelovend, maar de technologie is nog niet helemaal klaar.
Het partnerschap met T-Mobile zou Helium een impuls kunnen geven in de richting van massale invoering. Het project moet echter trouw blijven aan zijn gebruikers.