Nieuws - Hebben fancoins en sociale tokens nog een toekomst?
Door
Voordat de vloedgolf van memecoins de cryptomarkt overspoelde, waren er al gelijkaardige cryptocurrencies: de zogenaamde fancoins en sociale tokens. Deze projecten, die bruggen sloegen naar sociale media of grote voetbalclubs zoals FC Barcelona en Paris Saint-Germain, die hun eigen cryptocurrencies verkochten. De korte hype tijdens de coronapandemie ebde echter snel weer weg. Tegenwoordig is de markt voor dit soort tokens heel stil geworden. Sociale tokens worden verdrongen door memecoins, terwijl grote voetbalclubs slechts in de lagere regionen van de cryptomarkt spelen. Hoe komt het dat de bekendheid van grote merken niet in kapitaal op de cryptomarkt kan worden omgezet? En is er nog ruimte voor een comeback van deze tokens?
Tijdens de coronajaren was geld vrij makkelijk te besteden. Een grote begunstigde van deze tijd was de cryptomarkt. De marktkapitalisatie van Bitcoin steeg voor het eerst boven een biljoen Amerikaanse dollars, NFT's werden verkocht voor miljoenen dollars, en het Metaverse leek zo aantrekkelijk dat Facebook besloot van naam te veranderen. Dit waren optimale omstandigheden voor fancoins.
In 2020 en 2021 lanceerden vele voetbalclubs hun eigen tokens. Lazio Roma, FC Barcelona, Paris Saint-Germain, en als een van de eersten, Juventus Turin, bracht al in 2018 een eigen token uit. Partnerschappen hiervoor werden vaak aangegaan met Socios of Chiliz, beide blockchain-platformen die onderdeel zijn van de op sportmarketing gerichte Mediarex, opgericht door de Britse ondernemer Alexandre Dreyfus.
Marketing speelde hierin duidelijk een hoofdrol. Terwijl stadions en fanshops leeg bleven, boden tokens een snel beschikbare financiële injectie. De tegenwaarde liet echter te wensen over. Letterlijk, want als investering waren fancoins niet echt bedoeld.
Kopers kregen bepaalde rechten zoals deelnemen aan clubstemmingen. Ook daarom was hun succes buiten fan kringen waarschijnlijk niet groot op de cryptomarkt. Paris Saint-Germain en FC Barcelona bereikten met hun tokens een marktkapitalisatie van bijna 100 miljoen Amerikaanse dollars.
Voor clubs die miljoenendeals in sponsoring binnenhaalden, bleven fanmunten echter hooguit een leuk zakcentje, zelfs met genereuze inkomsten uit de eerste verkoop van tokens. Na een paar gouden cryptojaren volgden al snel harde jaren, waarvan sommige trends zich nooit herstelden.
Een comeback van de projecten lijkt vandaag de dag moeilijk voorstelbaar. De marktkapitalisatie van alle fancoins is momenteel slechts 190 miljoen Amerikaanse dollars. De prijzen hebben de hoogtes van de coronaperiode nooit meer bereikt. Verliezen van rond de 90 procent zijn sindsdien eerder regel dan uitzondering.
Het concept fanmunten lijkt vooral te falen omdat de aansluiting met de echte behoeften van fans en investeerders klein is. Voor de fans van de clubs bieden de tokens beperkte meerwaarde, en voor investeerders zijn ze simpelweg oninteressant als belegging.
Een ander overblijfsel uit een tijd waarin men noodgedwongen virtueel dichter bij elkaar kwam, zijn sociale tokens. Ook hier is het idee om exclusieve rechten aan de tokens te koppelen. Veel sociale tokens ontstaan in de context van op blockchain gebaseerde sociale media- en gameplatformen, maar worden ook uitgegeven door individuen die deze gebruiken voor crowdfunding.
In tegenstelling tot fanmunten, die misschien als 'crypto-native' kunnen worden beschouwd, hebben sociale tokens nooit veel interesse gewekt bij investeerders. De totale marktwaarde van alle projecten bedraagt inmiddels 315 miljoen Amerikaanse dollars, waarbij UXLINK het grootste web3-gebaseerde sociale netwerk is. Ook hier spreken de recente ontwikkelingen boekdelen met koersverliezen rond de 90 procent.
Hoewel sociale tokens in potentie een groter marktsegment kunnen aanspreken door de grote overlap tussen gaming, sociale media en Web3, heeft de markt zich ondertussen vooral gericht op memecoins, die sociale tokens in zekere zin hebben vervangen. Hier vormen zich ook grote netwerken, en ook hier kan het gaan om mee te profiteren van het succes van een persoon, zoals Donald Trump. Of sociale tokens, die veel meer betrokkenheid vereisen, ooit een belangrijke plaats op de cryptomarkt zullen innemen, blijft echter de vraag.